Obama udelil viceprezidentovi Bidenovi medailu slobody

Dosluhujúci americký prezident Barack Obama ocenil svojho viceprezidenta Joea Bidena Prezidentskou medailou slobody, čo je najvyššie civilné vyznamenanie Spojených štátov. Agentúra AP uviedla, že očividne prekvapený Biden si musel osušiť slzy dojatia.

13.01.2017 08:36
OBAMA,BIDEN Foto: ,
Dosluhujúci americký prezident Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody svojmu viceprezidentovi. Joe Biden o ocenení vopred netušil.
debata (53)

„Toto je výnimočný muž,“ vyhlásil Obama na prekvapivom štvrtkovom ceremoniáli v Bielom dome, na ktorom sa okrem rodiny a priateľov viceprezidenta zúčastnila aj prvá dáma Michelle Obamová s dcérami Maliou a Sashou. Obama dodal, že v uplynulých ôsmich rokoch nemohol mať oddanejšieho a výkonnejšieho partnera na prácu.

Biden o pripravovanom udelení medaily nevedel. „Nemal som tušenie,“ povedal 74-ročný viceprezident. „Dostalo sa mi uznania, ktoré si nezaslúžim,“ dodal v improvizovanom prejave.

Biden s Obamom sa počas dvoch funkčných období v Bielom dome stali blízkymi priateľmi. Prvý afroamerický prezident v histórii USA si Bidena ako viceprezidenta vybral pre kandidatúru vo voľbách v roku 2008, Biden vtedy pôsobil ako senátor štátu Delaware.

Ocenenie v podobe Prezidentskej medaily slobody zriadil v roku 1963 prezident John F. Kennedy, ktorý tak nahradil Medailu slobody niekdajšej hlavy štátu Harryho Trumana.

Medzi nositeľov medaily sa v roku 2003 zaradil aj československý a český prezident Václav Havel a v roku 2012 ju získala bývalá americká ministerka zahraničia českého pôvodu Madeleine Albrightová.

Medailu slobody udeľuje prezident USA ľuďom, ktorí významne prispeli k bezpečnosti, národným záujmom USA, ku svetovému mieru alebo za kultúrne a iné celoživotné úsilie. Cenu tvorí päťcípa biela hviezda s modrým terčom na červenom päťuholníku. Na modrom terči je trinásť malých hviezd.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama