Briti cez poplatok obmedzia prácu cudzincom

Nájsť si prácu vo Veľkej Británii, kde aktuálne pracuje zhruba 100-tisíc Slovákov, bude onedlho komplikovanejšie. Britská vláda chce po odchode krajiny z Európskej únie, ktorý si Briti odhlasovali vo vlaňajšom referende, zaviesť poplatok pre zamestnávateľov, ktorí budú chcieť zamestnať občana z EÚ. Ak tak urobia, budú musieť zaňho zaplatiť tisíc libier ročne.

13.01.2017 14:00
Európska únia, Veľká Británia Foto:
Prisťahovalci zo štátov, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, obsadzujú predovšetkým tie pracovné miesta, o ktoré britskí zamestnanci nestoja.
debata (27)

„Je to návrh, ktorý by sa mohol uplatňovať,“ hovorí o návrhu okresať počet migrantov prichádzajúcich do Británie Robert Goodwil, britský minister pre migráciu. Bez poplatku by mohli britské firmy vziať do pracovného pomeru iba zahraničných pracovníkov v poľnohospodárskom sektore, ktorí do Británie chodia na krátkodobé sezónne práce. Británia poplatok za zamestnávanie cudzincov už schválila pre zahraničných pracovníkov z krajín mimo únie. Účinnosť nadobudne v apríli tohto roka. V súčasnosti občania z ostatných 27 členských krajín EÚ majú právo žiť a pracovať v Británii bez akýchkoľvek podobných poplatkov.

Bude colná vojna?

Britská premiérka Theresa Mayová chce oficiálne začať rokovania o vystúpení krajiny z EÚ do konca marca tohto roka. Až keď sa aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, môže sa začať dvojročný proces odchodu krajiny z únie. Obmedzenie migrácie je jednou z kľúčových tém rokovaní o novej podobe politicko-ekonomických vzťahov Británie a EÚ. Britská vláda sa stále drží plánu, že chce okresať každoročný príchod viac ako 300-tisíc nových migrantov na niečo okolo 100-tisíc. Zavedenie poplatku za zamestnávanie cudzincov je jedno z opatrení, ktoré by to malo zabezpečiť. Európska komisia sa už viackrát na margo britských požiadaviek vyjadrila, že v prípade týchto zmien by Briti stratili prístup na 500-miliónový jednotný európsky trh, keďže ide podľa Bruselu z britskej strany o obmedzovanie voľného pohybu osôb.

„Mimo Európsku úniu budeme môcť kontrolovať migráciu a stanoviť si vlastné pravidlá pre ľudí prichádzajúcich do Spojeného kráľovstva. Zároveň ako súčasť dohody o vystúpení sa budeme usilovať o to, aby sme získali čo najlepšiu dohodu o vzájomnom obchodovaní s EÚ,“ povedala nedávno Mayová v televíznom rozhovore pre stanicu Sky News. Portál Politico z rozhovoru usúdil, že Mayová naznačila možnosť odchodu Británie z jednotného európskeho trhu. Briti vďaka členstvu v EÚ získavajú ročne do svojho rozpočtu 62 až 78 miliárd libier, čo predstavuje 4 až 5 percent britského hrubého domáceho produktu. Obchod medzi Britániou a úniou má priamy dosah na viac ako 4,3 milióna pracovných miest.

Migranti sú pre krajinu prínosom

Nezávislý britský think-tank Migration Observatory pri Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii uviedol vo svojej poslednej štúdii k prínosom migrácie, že do roku 2011 odviedli migranti z EÚ do britského systému na daniach o 4,96 miliardy libier viac, ako z neho dostali vo forme služieb.

Martin Ruhs, profesor politickej ekonómie a riaditeľ katedry Ekonomických štúdií na Oxfordskej univerzite, pre Pravdu uviedol, že okolo 12 percent obyvateľov Británie tvoria cudzinci. Podľa neho niektoré odvetvia v krajine sú výraznejšie obsadzované práve imigrantmi, napríklad v oblasti služieb, hotelierstva či stravovacích zariadení. Ide o miesta, o ktoré britskí zamestnanci nestoja.

Jeden z mnohých britských návrhov na okresanie migrantov prichádzajúcich do krajiny je, aby sa im škrtali prídavky na deti. Británia by aj Slovákom vyplácala len toľko, koľko by dostali doma. Opatrenia sa mali navyše rozšíriť aj o to, aby tí cudzinci, ktorí by si do pol roka nenašli prácu, sa museli vrátiť tam, odkiaľ prišli a obmedzilo by sa im právo priviesť si do krajiny rodinných príslušníkov.

Proti škrtaniu prídavkov ostro vystupujú krajiny V4 (Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko), z ktorých najviac ľudí chodí pracovať do zahraničia. Z prisťahovalcov v Británii čerpajú najviac prídavky na deti Poliaci, ktorých je v krajine okolo 850-tisíc. Z nich poberá vyše 26-tisíc prídavky na deti, ktoré žijú v Poľsku.

Brusel v snahe zabrániť podobným scenárom odchodu, ako je to v prípade Británie, zavádza v oblasti migrácie vlastné opatrenia. Práve migrácia je kľúčovou témou, ktorá rozdeľuje spoločnosť vo viacerých európskych krajinách. Európska komisia preto pristupuje k zmenám vo vyplácaní sociálnych dávok v rámci členských štátov EÚ.

Po novom bude štát vyplácať dávky v nezamestnanosti prisťahovalcom až po tom, čo v krajine odrobia minimálne tri mesiace a neskôr o prácu prídu. V prípade cezhraničných pracovníkov, ktorí žijú v jednej krajine, pracujú v inej a vracajú sa domov minimálne raz za týždeň, by sa stal zodpovedný za vyplácanie dávok v nezamestnanosti ten členský štát, kde pracovali počas posledných 12 mesiacov. To odzrkadľuje zásadu, že vyplácať dávky by mal členský štát, ktorý prijímal príspevky. Uchádzači o zamestnanie môžu preniesť svoje dávky v nezamestnanosti namiesto súčasného minimálneho obdobia troch mesiacov počas aspoň šiestich mesiacov.

Prídavky na deti sa nemenia

Komisia je zásadne proti, aby sa do budúcnosti menilo vyplácanie prídavkov na deti. „Nepredpokladá sa indexácia prídavkov na dieťa. Za vyplácanie prídavkov na dieťa je aj naďalej zodpovedná krajina, kde pracuje rodič alebo rodičia, a túto sumu nemožno upraviť, ak dieťa býva inde. V EÚ sa menej ako jedno percento prídavkov na dieťa prenáša z jedného členského štátu do druhého,“ tvrdí komisia.

Napríklad slovenská rodina žijúca v Británii dostáva rovnaké detské prídavky ako rodení Briti. To, čo by poberali doma mesačne, majú v Anglicku za týždeň. A to aj v tom prípade, ak deti zostali na Slovensku. Zo 100-tisíc Slovákov pracujúcich v Británii poberá zhruba 2-tisíc z nich prídavky na deti, ktoré zostali doma v rodnej krajine. Na Slovensku sa pohybuje mesačný príspevok na dieťa v sume 23,52 eura. V Británii dostanú pracujúci alebo aj tí, čo si prácu hľadajú, na dieťa 20,70 libry (23,87 eura) týždenne. Na každého ďalšieho potomka potom môžu poberať 13,70 libry (15,80 eura) týždenne.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Veľká Británia #práca v zahraničí #zamestananie