Americké sily v Poľsku sú hrozbou pre ruskú bezpečnosť, tvrdí Kremeľ

Rusko vníma príchod vyše 3 000 amerických vojakov do Poľska ako hrozbu pre svoju vlastnú bezpečnosť. Vyslanie kontingentu je súčasťou reakcie odchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu na obavy Severoatlantickej aliancie ohľadom ruskej agresie.

13.01.2017 12:09
debata (344)

Ide o najväčšie posilnenie americkej vojenskej prítomnosti v Európe za niekoľko desaťročí. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov pre spravodajskú stanicu BBC uviedol, že tento krok Washingtonu „ohrozuje záujmy a bezpečnosť“ Ruska.

„Je tou už tretia krajina, ktorá sústreďuje svoju vojenskú silu na našich hraniciach v Európe, pričom nejde ani o európsku krajinu,“ uviedol Peskov.

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Alexej Meškov označil rozmiestnenie americkej armády za „faktor destabilizácie európskej bezpečnosti“.

Do Nemecka dorazilo už viac než 80 bojových tankov a stovky obrnených vozidiel, ktoré sa momentálne presúvajú do východnej Európy po cestách a železnici. Plán ráta s rotujúcou prítomnosťou síl, ktoré sa majú striedať každých deväť mesiacov. Ďalšími krajinami, ktoré sa na ňom budú zúčastňovať, sú Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Rumunsko.

Americká brigáda bude taktiež vykonávať vojenské cvičenia v Pobaltí ako odpoveď Obamu na ruskú intervenciu na Ukrajine a vyhovenie spojencom NATO.

344 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #USA #NATO