USA ukončili zvláštny imigračný režim pre Kubáncov

Barack Obama s okamžitou platnosťou zrušil zvláštny imigračný režim, ktorý umožňoval kubánskym emigrantom získať trvalý pobyt v Spojených štátoch, ak sa dostali až na ich územie. Kuba, ktorá s touto praxou nesúhlasila, Obamovo rozhodnutie privítala s tým, že bude vrátených migrantov prijímať späť.

13.01.2017 14:00
Kuba, Obama Foto: ,
Na archívnej snímke Kubánec s vlajkou USA čaká na konvoj s prezidentom USA Barackom Obamom počas jeho návštevy ostrova.
debata (10)

Nie je však jasné, ako na krok dosluhujúceho amerického prezidenta zareaguje jeho nástupca Donald Trump, ktorý sa úradu ujme budúci piatok a ktorého postoje k súčasnému kubánskemu režimu sú menej ústretové ako Obamove.

Podľa pravidla známeho ako „mokrá noha, suchá noha“ mohli obvykle zostať v USA tí Kubánci, ktorým sa podarilo dostať sa na americkú pôdu. Americké úrady naopak posielali späť na Kubu všetkých migrantov, ktorých zadržali na mori.

"Kubánski štátni príslušníci, ktorí sa pokúšajú vstúpiť do USA nelegálne a nespĺňajú podmienky na poskytnutie humanitárnej pomoci, budú podliehať deportácii … Prijatím tohto kroku budeme zaobchádzať s kubánskymi migrantmi rovnakým spôsobom ako s migrantmi z iných krajín. Kubánska vláda súhlasila, že bude prijímať Kubáncov s nariadeným vysťahovaním (z USA), ako prijíma tých zachytených na mori, "uviedol Obama vo vyhlásení citovanom agentúrou AP.

Šéf Bieleho domu sa v posledných dvoch rokoch snažil o významné zlepšenie vzťahov s kubánskym režimom, voči ktorému USA viac ako polstoročie uplatňujú hospodárske embargo. Obama obnovil s Kubou bežné diplomatické styky, vymazal ju zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus a odporučil Kongresu zrušiť zmienenú blokádu. Jeho historická návšteva Kuby sa stala jedným z najviditeľnejších momentov Obamovho druhého prezidentského obdobia.

Kuba dohodu víta, Miami Obamu kritizuje

Kubánska vláda pochválila podpis mesiace dohadovanej dohody s USA o migrantoch ako „významný krok pre rozvoj vzťahov s cieľom zaručiť normálnu, bezpečnú a riadnu migráciu“.

Rozhodnutie Obamu naopak kritizovali niektorí Kubánci žijúci v americkom Miami. Podľa nich odchádzajúci prezident opäť zradil obyčajných Kubáncov. Pravidlo „mokrá noha, suchá noha“ zaviedol v roku 1995 prezident Bill Clinton, ktorý rovnako ako Obama patrí k Demokratickej strane.

Nastupuje Trump

Republikán Trump počas predvolebnej kampane Obamov ústretový prístup ku kubánskej vláde niekoľkokrát kritizoval a jeho kandidát za ministra zahraničia Rex Tillerson tento týždeň vyhlásil, že je proti zrušeniu embarga. Republikánom ovládajúcim Kongres prekáža, že Kuba neponúkla za americkú ústretovosť žiadne ústupky v otázke dodržiavania ľudských práv.

Trump však môže byť vo veci kubánskych migrantov rozpoltený, pretože jeho hlavným predvolebným sľubom bolo zníženie počtu nelegálnych prisťahovalcov na území USA, ku ktorému vďaka zrušeniu pravidla bezpochyby dôjde.

Počet migrantov z Kuby stúpol

Kubánci začali masovo utekať zo svojej krajiny v roku 2015 v obave, že pre spomínané zlepšenie vzťahov medzi Havanou a Washingtonom už k nim USA nebudú pristupovať ako k politickým exulantom.

Americká pobrežná stráž vlani v auguste oznámila, že počet Kubáncov mieriacich cez Floridský prieliv do USA sa oproti predchádzajúcemu roku výrazne zvyšuje. Ďalší Kubánci sa snažia dostať do USA okľukou cez stredoamerické štáty. Len od októbra 2014 do septembra 2015 ich prišlo do USA vyše 43-tisíc.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #migranti