Španielsko zadržalo dve osoby pre napojenie na IS

Španielska polícia zadržala dve osoby podozrivé z napojenia na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

13.01.2017 15:08
debata (8)

Dvojica zadržaná v španielskom autonómnom meste Ceuta na severe Afriky podľa úradov patrila k miestnej radikálnej bunke, ktorá sa pripravovala k teroristickej činnosti. Polícia počas ďalšej operácie rozbila skupinu priekupníkov zbraní, ktorí ich zrejme poskytovali aj radikálom. Informoval o tom denník El Mundo.

Podľa ministerstva vnútra sa dvojica v poslednej dobe veľmi radikalizovala a bola súčasťou rozsiahlejšej skupiny, ktorá sa pod vplyvom IS chystala k teroristickým útokom. V akej fáze bola ich príprava a či mali konkrétne ciele, úrad neuviedol.

Polícia v súvislosti so zadržaním prehľadáva šesť domov či bytov a preveruje ďalších možných členov skupiny a ich napojenie na potenciálnych teroristov priamo na území Španielska. Počas posledných dvoch rokov španielska polícia už zatkla 180 osôb podozrivých z džihádistických aktivít.

Vo štvrtok policajti na severe Španielska zadržali päť ľudí podozrivých z nelegálneho predaja zbraní, pričom bolo zhabaných 8 000 pištolí, pušiek a ďalších strelných zbraní. Zadržaní Španieli podľa polície nakupovali vyradené zbrane, modernizovali ich a potom predávali na čiernom trhu.

Na stopu policajtov priviedlo medzinárodné pátranie po pôvode zbraní použitých v roku 2014 pri útoku na židovské múzeum v Bruseli, kde zomreli štyria ľudia. Či zbrane poskytla priamo zadržaná skupina, španielske ministerstvo vnútra neoznámilo.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #Islamský štát #odhalenie priekupníkov #IS