Trump má miláčika. Twitter

Jeden Twitter vládne všetkým z Trumpovej veže. Každý deň čaká vyše 19,7 milióna sledujúcich na 140 znakov od zvoleného amerického prezidenta. Pre Donalda Trumpa je Twitter hlavným komunikačným kanálom so širšou verejnosťou. Veď napríklad od leta až do stredy nemal žiadnu väčšiu tlačovú konferenciu. No jeho tweety utešene pribúdajú. Od marca 2009, keď Trump na Twitteri začal, ich stihol poslať vyše 34-tisíc.

15.01.2017 20:00
Trump, Donald Trump, Foto: ,
Donald Trump na stretnutí so stúpencami v Alabame.
debata (46)

V piatok sa podľa predpokladov Trump svojím typickým spôsobom pustil do všetkých, čo vraj môžu za zverejnený dokument, podľa ktorého má na neho Moskva kompromitujúce materiály. Píše sa v ňom, že miliardárovi ľudia sa stýkali počas kampane s ruskými zdrojmi. Zvolený prezident to už skôr označil za klamstvo.

"Absolútne vymyslené fakty od špinavých politických operatívcov, demokratov a republikánov. FALOŠNÉ SPRÁVY,“ napísal Trump na Twitteri s použitím veľkých písmen. "Rusko tvrdí, že nič neexistuje. Pravdepodobne to vypustila „tajná služba“, hoci vedela, že neexistuje dôkaz a nikdy existovať nebude. Moji ľudia budú mať do 90 dní celkovú správu o hackingu!“ tvrdí novozvolený prezident.

Pre Trumpa je používanie Twitteru ideálne. Jeho priaznivci milujú priame, hoci neraz urážlivé a lživé poznámky. Zároveň tým bez väčšej námahy nastoľuje mediálnu agendu a môže sa s ňou pohrávať.

Tak je to aj pri posledných tweetoch. Hneď sa všetci pýtajú, čo tým Trump myslel, keď napísal tajná služba a dal to do úvodzoviek. Naznačuje, že to boli americké spravodajské agentúry? Ale veď ich šéf James Clapper uviedol, že tajné služby USA s dokumentom nemajú nič spoločné.

Prehlbuje sa teda konflikt medzi Trumpom a spravodajskou komunitou? Na jednej strane sú to všetko legitímne otázky. Na druhej strane takto zvolený prezident ovládne celý mediálny cyklus.

"Základom je, že prezident a médiá sa vždy snažia o získanie kontroly. A momentálne Trump vyhráva. Nezmení preto svoje spôsoby,“ reagoval pre Pravdu Allan Louden, expert na politickú komunikáciu z Wake Forest University v Severnej Karolíne.

Už 20. januára Trump preberie nielen Biely dom, ale aj jeho účty na Twitteri. Prezident USA má na sociálnej sieti vyše 13 miliónov sledujúcich. Pre Trumpa je to ako splnený sen. Predsa by však pre celebritného miliardára mohli vzniknúť aj niektoré obmedzenia. Vincent Raynauld, ktorý sa zaoberá politickou komunikáciou, si myslí, že Trump si nenechá ujsť príležitosť, aby cez Twitter viedol aj neformálnejšiu komunikáciu so stúpencami.

"Vplyv a zodpovednosť úradu prezidenta USA však možno budú znamenať, že bude musieť zvážiť, o aké informácie sa podelí na Twitteri a akým tónom ich podá,“ uviedol pre pravdu Raynauld, ktorý pôsobí na Emersonovej vysokej škole v Bostone.

Do úvahy preto Trump musí brať aj bezpečnostný aspekt. Keby niekto jeho twitterový účet hackol, mohla by to byť katastrofa. Čo keby niekto za Trumpa napísal, že USA vyhlasujú vojnu nejakej krajine? Problém by bol nielen v samotnom odkaze, ale aj v tom, že po doterajších skúsenostiach s Trumpom je celkom predstaviteľné, že by také niečo na Twitteri uverejnil. Dôsledky by však mohli byť nepredstaviteľné.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Donald Trump