Podľa Financial Times Trumpov tím zisťoval, kto sa chystá odísť z EÚ

Tím budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa kontaktoval európskych vodcov s otázkou, či ich krajina opustí Európsku úniu. S odvolaním sa na tvrdenie stáleho predstaviteľa USA pri EÚ Anthonyho Gardnera to v sobotu napísal server denníka Financial Times.

14.01.2017 15:40
Donald Trump Foto:
Donald Trump.
debata (42)

Tón dotazu podľa Gardnera naznačoval presvedčenie, že sa európsky blok rozpadá. Gardner, ktorý je rozhodným zástancom spolupráce Washingtonu s Bruselom, svoj post za niekoľko dní opustí.

Šialenstvom a vrcholom pochabosti by podľa neho bolo, keby Spojené štáty hodili cez palubu polstoročie svojej zahraničnej politiky preto, aby podporili ďalší rozklad EÚ a stali sa „fanúšikmi brexitu“.

„Bol som ohromený rôznymi telefonátmi medzi nastupujúcou vládou a EÚ, v ktorých prvou otázkou bolo, ktorá ďalšia krajiny po Británi sa chystá EÚ opustiť,“ povedal podľa Financial Times americký diplomat. „Otázka vnucovala presvedčenie, že rok 2017 je rokom, v ktorom sa EÚ rozpadne,“ dodal.

Americká tlač uvádza, že Gardner pôsobí na dôležitom poste zástupcu USA v EÚ od roku 2013. V Bruseli si získal rešpekt za svoje priateľské správanie a mal vplyv na široké spektrum problémov počínajúc protiruskými sankciami a končiac transatlantickou investičnou a obchodnou zmluvou TTIP.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Financial Times #Donald Trump #Brexit