Budúci prezident USA: Miliardár, nevyspytateľná osobnosť, outsider

Zarobil miliardy v realitách, moderoval televíznu šou, bol spätý so súťažami Miss. Americký miliardár Donald Trump (70) urobil do vlaňajška slušnú kariéru, chýbala v nej však politika. Jeho účasť v republikánskych primárkach preto spočiatku pôsobila ako spestrenie, outsider Trump oproti všetkým predpokladom vyhral aj finálny duel. V Bielom dome zasadne po osemročnej ére demokratov, prezidentský sľub zloží 20. januára.

15.01.2017 09:34
trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (125)

O najvyššiu funkciu sa uchádzal prvýkrát, aj keď o kandidatúre premýšľal už skôr. A sebavedomie Trumpovi nechýbalo. „Zarobil som miliardy a miliardy dolárov, mám za sebou skvelé úspechy po celom svete,“ vyhlásil.

Jeho kampaň, založená na prostých sloganoch, ráznych riešeniach či urážlivých výrokoch, medzi Američanmi slávila nečakaný úspech. Trump na voliča zaberal okrem iného tým, že je iný ako ostatní politici. Vášne však budí aj medzi svojimi republikánmi.

Politika Bieleho domu sa môže ocitnúť pod drobnohľadom

Budúci prezident má povesť nevyspytateľnej osobnosti, je teda otázkou, ako si v Bielom dome povedie. Niektoré zo svojich plánov už načrtol. K prioritám patrí zrušenie zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu a jej nahradenie novým, lacnejším systémom.

Prečítajte si profil Melanie Trumpovej v článku: Budúca prvá dáma USA: Modelka, korisť bulváru, ovláda päť jazykov

Trump tiež trvá na stavbe protiimigračného múru na hranici s Mexikom a dal na vedomie, že USA odstúpi od transpacifickej obchodnej dohody TPP, ktorú chce nahradiť bilaterálnymi zmluvami. V pláne je tiež zásadná daňová reforma (zníženie daní z firemných ziskov).

Trump dlhodobo neskrýva záujem na zlepšení vzťahov s Moskvou, ktoré sa na sklonku Obamovej éry ocitli na bode mrazu. Jeho proruské sympatie, aj obdiv k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, však vyvolávajú údiv a obavy v metropolách amerických spojencov. Po zverejnení informácií tajných služieb o ruských hackerských útokoch a po špekuláciách o možnom Trumpovom vydieraní bude teraz podľa médií politika Bieleho domu voči Rusku pod drobnohľadom.

Ešte pred svojím zvolením realitný magnát spochybnil význam celosvetovej klimatickej dohody z Paríža, ktorá podľa neho škodí americkému hospodárstva, ostro sa vymedzil proti Číne a jej hospodárskym opatreniam či varoval spojencov pred nedostatočnými investíciami do armády. Trump povedal, že po prípadnom napadnutí jedného z členských štátov NATO nemusí USA pribehnúť na pomoc, ak daná krajina nedostatočne prispieva na obranu.

Skúpil pol Manhattanu

Trump sa narodil 14. júna 1946 v New Yorku. Jeho matka pochádzala zo Škótska, starí rodičia z otcovej strany z Nemecka. Otec Fred sa etabloval ako staviteľ v newyorskom Queense, takže syn sa mohol učiť priamo pri zdroji.

Vojenská prípravka mala Donaldovu energiu nasmerovať „pozitívnym smerom“. Nasledovalo štúdium ekonómie na Pensylvánskej univerzite (1968). „Koketoval som s myšlienkou robiť herectvo, ale reality boli oveľa lepší ‚kšeft‘,“ vysvetlil.

V roku 1976 sa Trumpovi podarilo dohodnúť si osemdesiatmiliónový úver a ešte väčšie daňové úľavy a konečne „rozbehnúť poriadny biznis“. Jeho zlaté časy trvali celé 80. roky. S nadsádzkou sa dá povedať, že skúpil pol Manhattanu. Ale nielen tam.

Ocitol sa aj na pokraji krachu

V roku 1990 sa však kvôli kasínam dostal aj na pokraj krachu, nakoniec však – podľa vlastných slov – „povstal z popola ako bájny vták Fénix“. Jeho impérium The Trump Organization dnes zahŕňa hotely, reality či golfové ihriská.

Trump je od roku 2005 tretíkrát ženatý so slovinskou modelkou Melaniou Knaussovou, s ktorou má syna Barrona. Jeho prvou manželkou bola v rokoch 1977 až 1991 podnikateľka Ivana Zelníčková, pôvodom zo Zlína. Narodili sa im synovia Donald a Eric a dcéra Ivanka, všetci sú do otcovho podnikania zapojení. Druhou Trumpovou manželkou bola americká herečka Marla Maplesová, s ktorou má dcéru Tiffany. Budúci prezident si užíva tiež rolu osemnásobného ded­ka.

Po nástupe do úradu prevezmú impérium jeho deti

V súvislosti s pôsobením v politike sa Trump oddelí od svojho rozsiahleho majetku. Všetky aktíva prevedie do fondu, ktorý budú riadiť jeho dvaja synovia. Trump odíde zo všetkých pozícií v The Trump Organization („prezidentovanie je o toľko významnejšia úloha!“ Napísal) a na vedení holdingu sa prestane podieľať aj jeho dcéra Ivanka (35). Je totiž manželkou realitného podnikateľa Jareda Kushnera (36), ktorého Trump vymenoval jedným zo svojich hlavných poradcov.

Trump, ktorý sa nedávno stal osobnosťou amerického časopisu Time, vlani v júli oznámil, že podľa svojho finančného priznania vlastní majetok za desať miliárd dolárov. Časopis Forbes ho obviňuje z preháňania a tvrdí, že hodnota magnátovho majetku nepresahuje štyri miliardy dolárov.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump