Srbsko varuje Kosovo, že Belehrad bude brániť svoje územie

Srbi varovali Kosovo, že budú brániť každý kúsok svojho územia, vrátane svojej bývalej provincie, kde sú Srbi údajne v ohrození zo strany kosovských Albáncov. Varovanie v nedeľu vyslovil srbský prezident Tomislav Nikolić v súvislosti s jazdou srbského vlaku ozdobeného nápismi Kosovo je Srbsko, ktorý v sobotu vyrazil z Belehradu do Kosovskej Mitrovice. Tam nedorazil.

15.01.2017 18:01
Kosovo, srbsko, vlak, Foto: ,
Srbskí predstavitelia vyprevadili v sobotu vlak, ktorý v 20 jazykoch pokryli nápisom Kosovo je Srbsko.
debata (678)

Jazdu zastavili údajne kvôli informáciám, že kosovskí Albánci na vlak plánujú zaútočiť, uviedla agentúra AP.

Srbskí predstavitelia v sobotu v Belehrade vyprevadili vlak ruskej výroby ozdobený srbskými vlajkami, kresbami kostolov, kláštorov a stredovekých miest. Vlak v 20 jazykoch pokryli nápisom Kosovo je Srbsko, bol v ňom k dispozícii internet a cestujúcich obsluhovali hostesky oblečené do srbských národných farieb. Namiesto Kosovskej Mitrovice vlak skončil neďaleko kosovsko-srbských hraníc a nakoniec sa vrátil v nedeľu okolo štvrtej hodiny ráno späť do srbskej metropoly.

Kosovská vláda už vopred označila jazdu za provokáciu a narušenie zvrchovanosti krajiny. K zvýšeniu napätia medzi oboma krajinami teraz prispel aj srbský prezident, ktorý obvinil kosovské Albáncov z „vyprovokovanie vojny“. Kvôli situácii ohľadom vlaku dnes v Belehrade konala dokonca bezpečnostná rada štátu.

Kosovo, ktoré je bývalou srbskou provinciou, vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad ju ale nikdy neuznal a snažia si zachovať vplyv najmä na severe krajiny, kde žije početná srbská menšina.

Belehrad aj Priština pod tlakom Západu pristúpili na rokovania o normalizácii vzťahov sprostredkované Európskou úniou. Rozhovory v apríli 2013 vyústili v dohodu, ktorú v Bruseli podpísali vtedajší premiéri Ivica Dačič a Hashim Thaçi. Jej plná realizácia ale naráža na početné ťažkosti.

678 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo