Prezident Gambie neodchádza, hoci sľúbil. Vyvolá vojnu?

Najprv tvrdil, že sa zmieril s prehrou, ale rýchlo zmenil názor. Ani po 23 rokoch pri moci nemá chuť pobrať sa preč.

16.01.2017 08:10
Jammeh Foto:
Dlhoročný prezident Yahya Jammeh nepomýšľa na odovzdanie moci napriek tomu, že v decembri uznal svoju volebnú porážku.
debata (6)

Už tento štvrtok je povinný vzdať sa funkcie, ale snaží sa zablokovať príchod svojho riadne zvoleného nástupcu. Yahya Jammeh, dlhoročný prezident Gambie, privádza túto africkú krajinu do veľmi neistých dní.

Keď si pred mesiacom voliči vybrali za nového lídra Adamu Barrowa, s napätím sa čakalo, ako zareaguje Jammeh, ktorý sa niekedy prejavuje ako poloblázon. Príjemne prekvapil. „Gambijský ľud prehovoril, nemám dôvod spochybniť vôľu všemohúceho Alaha,“ vyhlásil, keď blahoželal súperovi k tesnému víťazstvu. „O týždeň neskôr spochybnil výsledky a vyzval na opakovanie hlasovania,“ pripomenula agentúra Reuters.

Jammeh dúfa, že ho podrží najvyšší súd, na ktorý sa obrátil napriek tomu, že volebná komisia potvrdila výsledky ako hodnoverné. Mimochodom, jej predseda utiekol z Gambie, lebo začal mať strach o život. „Bezpečnostné sily obsadili kancelárie komisie a vyzvali pracovníkov, aby odišli. Úrady dali zároveň zastaviť vysielanie troch súkromných rozhlasových staníc,“ opísala stanica Deutsche Welle povolebné dianie.

Správanie Jammeha, žiaľ, nie je prekvapujúce. Veď sa raz označil za prezidenta na miliardu rokov. „Som na to pyšný,“ odpovedal časopisu La Jeune Afrique, čo hovorí na kritiku, že jeho narábanie s mocou pripomína diktátora.

Jammeh je tiež zjavne presvedčený, že má zvláštnu moc. „V roku 2007 sa chválil, že vyliečil aids s použitím byliniek a zaklínadiel. Vravel aj, že úspešne liečil astmu, epilepsiu a neplodnosť. Tvrdil, že schopnosti zdedil po otcovi,“ uviedla stanica France 24.

Bývalý zápasník v prezidentskom kresle je pravoverný moslim, ktorý sa pred dvoma rokmi rozhodol svojvoľne vyhlásiť Gambiu za islamskú republiku. (V krajine, ktorá má 1,8 milióna obyvateľov, je až 95 percent moslimov.) Tvrdiac, že treba skoncovať s koloniálnym dedičstvom, prikázal nahradiť angličtinu arabčinou ako oficiálnym jazykom. Nenávidí gejov a lesby, vyhlasuje, že homosexualita je neľudská. Dokonca sa postaral o to, aby v určitých prípadoch homosexuálneho styku hrozilo doživotné väzenie.

Jammeh, ktorý vládne železnou päsťou, sa dostal k moci v roku 1994 po prevrate. Vo funkcii sa dal potvrdiť v niekoľkých prezidentských voľbách. Čím dlhšie vládne, tým väčšej kritike čelí. Očividne si však z nej nerobí ťažkú hlavu. Nepolepšil sa, ani keď bohaté západné štáty pozastavili rozvojovú pomoc Gambii. Keď niekdajší generálny tajomník OSN a medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International apelovali na vyšetrenie smrti väzneného opozičného politika, doslova ich poslal do pekla.

Predĺži si Jammeh vládnutie? Najvyšší súd má dnes naplánované pojednávanie o jeho sťažnosti. „Inaugurácia novozvoleného prezidenta sa má konať, keď sa oficiálne skončí mandát súčasnej hlavy štátu. Súd nemá právomoc oddialiť inauguráciu,“ nazdáva sa podľa Deutsche Welle predseda advokátskej komory Aziz Bensouda. „Ak Jammeh neopustí 19. januára prezidentský úrad, stane sa vzbúreneckým lídrom,“ pridal sa Halifa Sallah, hovorca združenej opozície.

O vývoj v Gambii sa veľmi zaujímajú mnohé africké krajiny. Jammehovi ponúkajú pokojné východisko, ale zároveň sú pripravené tvrdo zasiahnuť. Nigérijský parlament schválil návrh poskytnúť dosluhujúcemu gambijskému prezidentovi azyl, ak sa dobrovoľne vzdá funkcie. Na druhej strane, keby sa nezachoval ústupčivo, členovia Hospodárskeho združenia západoafrických štátov (ECOWAS) pohrozili vojenskou intervenciou. Vedením zásahu by bol poverený Senegal. ECOWAS v posledných dňoch zmierňuje ostrý tón, keď prízvukuje, ako členom záleží na mierovom vyriešení mocenskej krízy v Gambii. Použitie sily však nevylučuje ako krajnú možnosť.

Víťaz volieb Barrow ubezpečuje, že Jammeh nemusí prijať ponúkaný azyl v Nigérii. Záleží mu na pokojnom vývoji v krajine a sľubuje, že dlhoročnému vládcovi nedovolí ublížiť napriek tomu, že je podozrivý z rôznych zločinov. „Chceme Jammeha v Gambii, nepotrebuje odísť do zahraničia. Chceme mu poskytnúť všetky privilégiá náležiace bývalej hlave štátu,“ povedal Barrow pre stanicu BBC.

Keby Jammeh prijal ponuku od Nigérie, znamenalo by to bodku za krízou. Nemôže však mať istotu, že by sa bezpečne usadil na nigérijskom území. Pocítil to libérijský vojenský vodca Charles Taylor. Nigéria ho prichýlila v roku 2003, ale po medzinárodnom nátlaku ho umožnila postaviť pred súd „Taylora odsúdili na 50 rokov za mreže,“ pripomenula Reuters.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #gambia