Kremeľ je zdržanlivý k Trumpovmu návrhu novej jadrovej zmluvy

Chladnú odozvu má zatiaľ v Moskve nedeľné vyhlásenie nastupujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnosti uzatvorenia jadrovej zmluvy s Ruskom výmenou za zrušenie amerických protiruských sankcií.

16.01.2017 12:43
Dmitrij Peskov, hovorca Foto: ,
Putinov hovorca Dmitrij Peskov (na archívnej snímke) považuje akýkoľvek komentár k Trumpovmu vyhláseniu za predčasný.
debata (67)

Podľa ruských poslancov nie je vhodné spájať znižovanie jadrových arzenálov so sankciami.

Trump v rozhovore pre britský denník The Times vyhlásil, že je pripravený uzavrieť s prezidentom Vladimirom Putinom zmluvu o obmedzení jadrových zbraní výmenou za zrušenie sankcií, ktoré USA vyhlásili za ruskú anexiu ukrajinského Krymu.

Šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Leonid Sluckij označil Trumpovu iniciatívu za nevhodný obchod. „Nespájal by som tieto dve otázky a nerobil by som zrušenie sankcií predmetom obchodu v takej citlivej sfére, ako je jadrová bezpečnosť,“ povedal Sluckij. Upozornil, že návrh je možné komentovať len hypoteticky, pretože nová vláda USA sa svojich povinností ešte neujala. Rusko však vždy bolo stúpencom jadrového odzbrojenia a je pripravené posúdiť návrhy partnerov, dodal ruský poslanec.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov tiež považuje akýkoľvek komentár k Trumpovmu vyhláseniu za predčasný. Rusko vraj počká, až Trump prevezme prezidentskú funkciu. Inauguračný ceremoniál sa vo Washingtone uskutoční v piatok.

Peskov pochválil nastupujúceho amerického prezidenta za kritiku Severoatlantickej aliancie. Trump v rozhovore pre The Times povedal, že NATO je zastaraná organizácie, aj keď jej význam nepopiera. (Viac v správe: Trump kritizoval Merkelovú za imigrantov, brexit považuje za veľkú vec.) Podľa Peskova možno alianciu „sotva možno nazvať modernou a zodpovedajúcou myšlienkam stability a bezpečnosti“. Podľa ruského hovorcu ide o „prežitok, ktorého systémovým cieľom je konfrontácia“.

Peskov poprel, že by Moskva a Washington pripravovali stretnutie Trumpa s Putinom. „Žiadne dohody, žiadne prípravy ani návrhy nie sú. Špekulácie nezodpovedajú skutočnosti,“ povedal hovorca Kremľa.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #protiruské sankcie #Donald Trump #jadrová zmulva