Hollande proti Trumpovi: EÚ nepotrebuje jeho rady

Francúzsky prezident François Hollande ostro reagoval na výroky zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý kritizoval Európsku úniu a NATO. Hollande vyhlásil, že únia nemá žiadnu potrebu dostávať rady zvonku, uviedla agentúra AFP.

16.01.2017 23:18
debata (108)

„Európa je vždy pripravená pokračovať v transatlantickej spolupráci. Tá sa však stanovuje v súlade s jej záujmami a hodnotami. Európa nepotrebuje rady zvonku, aby sa jej hovorilo, čo má robiť,“ povedal Hollande pri príležitosti udelenia rádu Čestnej légie americkej veľvyslankyni v Paríži Jane Hartleyovej.

Hollande tiež zdôraznil, že Severoatlantická aliancia bude zastaraná len vtedy, keď budú zastarané aj hrozby, ktorým doteraz čelí.

Trump v pondelňajšom vydaní denníkov The Times a Bild okrem iného vyhlásil, že EÚ je len nemeckým nástrojom a že Británia robí dobre, že ju opúšťa. Tvrdil tiež, že NATO je zastarané, pretože sa neprispôsobilo hrozbe islamského terorizmu. Opäť tiež kritizoval členské krajiny aliancie, z ktorých väčšina neprispieva na obranu dohodnuté výdavky z rozpočtu.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Francois Hollande #Donald Trump