Lavrov: Vývoj vzťahov Ruska s USA sa ukáže až po nástupe Trumpa

Budúcnosť vzťahov Ruska a USA bude zrejmá, až keď začne pracovať nová americká administratíva, povedal v Moskve ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

17.01.2017 10:20
Sergej Lavrov, Rusko, minister zahraničia, Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (24)

Na tlačovej konferencii venovanej výsledkom uplynulého roka zároveň vyjadril nádej, že za prezidenta Donalda Trumpa bude efektívnejšia spolupráca pri riešení sýrskej krízy.

Šéf ruskej diplomacie konštatoval, že robiť teraz prognózy ohľadne toho, aká bude politika budúcej americkej vlády, nemá zmysel. „Až si všetci v novej administratíve sadnú na svoje miesta, až keď začne oficiálna práca, potom bude jasné, ako sa budú formovať vzťahy USA s okolitým svetom,“ vyhlásil Lavrov.

„Dúfam, že spolupráca ohľadom sýrskej krízy aj ohľadom ďalších otázok bude efektívnejšia, než bola s administratívou (prezidenta Baracka) Obamu,“ povedal tiež minister.

Rusko považuje za správne pozvať na rozhovory o Sýrii, ktoré sa uskutočnia 23. januára v kazašskej Astane, tiež predstaviteľov OSN a Spojených štátov. Zároveň dúfa, že nová americká vláda toto pozvanie prijme, povedal Lavrov.

„Teraz sa pripravuje stretnutie v Astane. Považujem za správne pozvať naňho aj predstaviteľov OSN a novej vlády Spojených štátov,“ uviedol šéf ruskej diplomacie.

„Dúfame, že nová americká administratíva bude môcť toto pozvanie prijať, že bude zastúpená svojimi expertmi na akejkoľvek úrovni,“ zdôraznil Lavrov. Dodal, že to bude „prvý oficiálny kontakt, pri ktorom bude možné začať diskutovať o zvýšení účinnosti boja s terorizmom v Sýrii“.

Minister tiež povedal, že pri rokovaniach v Astane je nutné sa dohovoriť na plnoprávnej účasti „sýrskych poľných veliteľov v politickom procese“. „Čo v týchto rozhovoroch (o riešení situácie v Sýrii) doteraz chýbalo, bola účasť tých, ktorí rozhodujú o reálnej situácii v krajine. Či už ich nazývate ‚ozbrojenými zoskupeniami‘ či ‚ozbrojenými opozičnými skupinami‘,“ poznamenal Lavrov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Lavrov #Donald Trump