Mayová chce tvrdý brexit, úplné oddelenie Británie od EÚ

Británia nechce ani čiastočné členstvo v Európskej únii. Zdôraznila to v utorok britská premiérka Theresa Mayová v prejave venovanom ďalšiemu postupu, ktorý povedie k vystúpeniu krajiny z únie.

17.01.2017 13:42 , aktualizované: 16:22
Theresa Mayová, brexit Foto:
Theresa Mayová prezentovala detailnejší plán brexitu na utorkovej tlačovej konferencii.
debata (144)

Mayová však súčasne zdôraznila, že si neželá rozpad EÚ, ale naopak jej úspech. Taktiež vyhlásila, že chce silnú Britániu, ktorá bude mať globálny rozmer a ktorá bude s EÚ úzko spolupracovať.

Británia túži po úplne novom partnerstve, ktoré bude rešpektovať odlišnosť ostrovnej krajiny a jej nové ašpirácie. Má v úmysle odstúpiť od Súdneho dvora EÚ, jednotného trhu a od ďalších štruktúr EÚ. Okrem iného chce kontrolovať počet ľudí prichádzajúcich z členských krajín.

Posilnenie globálnej Británie

Konzervatívna premiérka pripustila, že brexit je pre Britániu neistou cestou. Verí však, že krajinu čaká lepšia budúcnosť a vylepšenie globálneho postavenia. Vyzvala pritom k jednote Britov, ktorí v júnovom referende hlasovali za brexit pomerom 52 ku 48 percentám hlasov. Brexit je podľa Mayovej príležitosť mať silnú, otvorenejšiu, tolerantnejšiu a bezpečnú „globálnu Britániu“.

Británia nemá podľa Mayovej v úmysle prijať model použitý v prípade iných krajín a nechce si vyberať odrobinky z členstva v EÚ. Nórsko napríklad nie je členom Únie, výmenou za úplný prístup k spoločnému trhu však musí prispievať do rozpočtu Únie, umožniť jej občanom žiť a pracovať v Nórsku a prevziať veľkú časť legislatívy EÚ.

Mayová v prejave povedala, že sa bude na nadchádzajúcich rokovaniach o odchode z Únie snažiť o „nové, pozitívne a konštruktívne partnerstvo“ s EÚ.

Británie ostane dobrým priateľom a susedom EÚ

Medzi 12 prioritami pre rokovania o brexite spomenula tiež zachovanie otvorených hraníc medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom či pokračovanie „praktickej“ výmeny spravodajských a bezpečnostných informácií.

Mayová sa snažila tiež zahnať obavy z izolácie Británie. Kultúra Spojeného kráľovstva je podľa nej „hlboko internacionalis­tická“ a referendové rozhodnutie o brexite nebolo pokynom „obrátiť sa dovnútra“. Dohady o izolovanosti odmietla s tým, že väčšina Britov má príbuzných z celého sveta a ľudia chcú „inštinktívne“ cestovať, študovať a obchodovať po celej planéte.

„Chcem, aby sme boli skutočne globálna Británia – najlepší priateľ a sused našich európskych partnerov, ale aj krajina, ktorá presahuje hranice Európy. Krajina, ktorá buduje vzťahy so starými priateľmi i novými spojencami,“ konštatovala predsedníčka britskej vlády.

Spojené kráľovstvo ostane „dobrým priateľom a susedom“ Európskej únie a jej občania budú v tejto krajine aj po brexite „naďalej vítaní“. Británia na druhej strane prevezme kontrolu nad tým, koľko ľudí bude môcť prísť z EÚ na jej územie, no Mayovej vláda chce garantovať práva občanov EÚ v Británii „čo najskôr“, ako to bude možné.

Na oficiálnych dvojročných rokovaniach o brexite by sa Británia okrem toho mohla snažiť o to, aby proces vystúpenia prebehol postupne, po fázach, čo by zabránilo „ničivému pádu z útesu“. Počas tohto procesu Spojené kráľovstvo zaradí európske zákony a smernice do svojej legislatívy, aby sa zaistila kontinuita.

Žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda

Mayová tiež potvrdila, že britský parlament dostane možnosť hlasovať o konečnom riešení procesu brexitu, keď budú rokovania o ňom zavŕšené. Okrem toho aj varovala európskych partnerov pred prípadnou snahou presadzovať dohodu, ktorá by mala byť akýmsi trestom pre Britániu a odrádzať ďalšie krajiny od odchodu z únie. Londýn si želá priateľské vzťahy s EÚ, ale na podobnú dohodu by nepristúpil. „Žiadna dohoda by bola pre Britániu lepšia ako zlá dohoda,“ zdôraznila šéfka kabinetu.

Mayová plánuje aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím spustí brexit a oficiálnu dvojročnú lehotu na vyrokovanie jeho podmienok zo zvyšnými členskými štátmi, do konca marca. Či sa jej tento časový plán podarí dodržať, závisí aj od verdiktu najvyššieho súdu, ktorý sa očakáva v januári. Sudcovia majú rozhodnúť, či musí požiadať o súhlas parlamentu predtým, ako sa formálne začne proces odchodu Británie z EÚ.

Britská premiérka predniesla svoj prejav pred štátnymi zamestnancami a zahraničnými diplomatmi v londýnskom sídle Lancaster House, ktoré využíva ministerstvo zahraničných vecí a ktoré bolo dejiskom medzinárodných summitov.

12 priorít Theresy Mayovej

  • odchod Británie z jednotného trhu EÚ
  • odchod Británie zo Súdneho dvora EÚ
  • kontrola počtu migrantov z krajín EÚ
  • kontrola imigračných práv občanov EÚ v Británii a britských občanov v EÚ
  • neusilovať o čiastočné či pridružené členstvo v EÚ
  • dosiahnuť voľný obchod s EÚ
  • colná dohoda s EÚ
  • uzavretie obchodnej dohody s krajinami mimo EÚ
  • pokračovať v praktickom zdieľaní spravodajských a policajných informácii s EÚ
  • odchod po etapách, aby zmeny neboli pre podniky príliš destabilizačné
  • udržanie spoločnej zóny voľného pohybu medzi Spojeným kráľovstvom a Írskou republikou
  • pridržiavanie sa princípu, že žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda
144 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová