Iracká armáda dobyla východnú polovicu Mosulu

Iracká armáda oslobodila od islamských radikálov celú východnú časť severoirackého mesta Mosul. Oznámil to v stredu veliteľ protiteroristickej jednotky. Armáda začala proti Islamskému štátu (IS) v Mosule bojovať vlani v októbri a ofenzívu viedla z východu, severu a juhu. Západnú polovicu mesta má IS stále pod kontrolou.

18.01.2017 14:02
debata (44)

Generál Talib Šaghatí povedal novinárom, že východný breh rieky Tigris teraz ovláda armáda. Podľa armády sa stále skupinky radikálov ukrývajú v niektorých štvrtiach na severovýchode mesta. Tigris preteká Mosulom od severu k juhu a delí ho zhruba na polovice. Mnoho členov IS utieklo do západnej časti, odkiaľ sa pokúšajú utiecť civilisti.

Podľa predchádzajúcich informácií armáda očakáva, že v západnej polovici mesta bude klásť IS veľký odpor. Do bojov o Mosul nasadili špeciálnu protiteroristickú jednotku, pozemnú armádu, políciu a ich spojenecké kurdské oddiely. Západne od mesta sú šiitske milície, ktoré sa snažia brániť bojovníkom IS utekať cez hranicu.

Vláda pôvodne očakávala, že bude Mosul oslobodený do konca roka 2016. Keď sa koncom roka vojaci dostali do mestských štvrtí, spomalil ich postup IS nasadením samovrahov, ostreľovačov a tiež využívaním civilistov ako ľudských štítov.

Po krátkom pozastavení ofenzívy iracká armáda prehodnotila taktiku a v januári sa potom jej postup urýchlil. V minulých dňoch vojaci pomerne rýchlo postupovali štvrťami na brehu rieky. Premiér Hajdar Abádí v utorok povedal, že Islamský štát bojom o Mosul veľmi oslabili a armáda začína postupovať do západných častí mesta.

Obyvatelia západnej časti Mosulu povedali agentúre Reuters, že sa v minulých dňoch znásobili nálety na západnej štvrte. Irackú armádu v jej postupe podporuje medzinárodné letecká koalícia, vedená Spojenými štátmi.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát