Nový bulharský prezident je za obnovenie dialógu Západu s Ruskom

Nový bulharský prezident Rumen Radev, označovaný za proruského politika, zložil vo štvrtok v parlamente prísahu, a v nedeľu tak môže úrad prevziať od odstupujúceho prozápadného šéfa štátu Rosena Plevnelieva.

19.01.2017 14:53
Rumen Radev Foto:
Nový bulharský prezident Rumen Radev chce presadiť obnovenie dialógu medzi Ruskom a Západom.
debata (18)

Radev v prejave v zákonodarnom zbore podľa médií okrem iného vyzval na obnovenie dialógu medzi Západom a Ruskom, s ktorým chce zlepšiť vzťahy. Zároveň ale podporil členstvo Bulharska v EÚ a NATO.

Radev s podporou bulharských socialistov zvíťazil v novembrovom druhom kole prezidentských volieb, keď porazil vládnu proeurópsku kandidátku Cecku Cačevovú. Tento výsledok vyvolal v krajine ďalšiu politickú krízu, pretože premiér Bojko Borisov splnil sľub, že odstúpi ak Cačevová nevyhrá.

Jednou z prvých úloh nového prezidenta tiež bude rozpustiť zákonodarný zbor, menovať dočasnú vládu a vypísať voľby. „Máte ešte jeden týždeň,“ naznačil dnes Radev poslancom po zložení prísahy, že mieni parlament rozpustiť už o týždeň a že voľby sa zrejme budú konať 26. marca.

Politológovia sa však obávajú, že politická nestabilita krajiny potrvá dlhšie. Voľby totiž podľa ich názoru nepovedú k vytvoreniu väčšinovej vlády, ktorá by dokázala presadiť toľko potrebné ekonomické, justičné a ďalšie reformy.

Radev pri prejave v parlamente tiež vyzval na obnovenie dialógu Západu s Ruskom. „Kríza medzi NATO a Európskou úniou na jednej strane a Ruskom na strane druhej je zjavná. Posilňovanie konfrontácie k jej vyriešeniu nepovedie. Studená vojna je smutná skúsenosť minulosti,“ vyhlásil podľa agentúry AFP.

Nádej pre obnovenie dialógu podľa neho predstavuje „výsledok prezidentských volieb v Spojených štátoch a nová politická situácia vo svete“. Ako je známe, novozvolený americký prezident Donald Trump dal opakovane najavo záujem o zlepšenie vzťahov s Ruskom.

Radev sa vo svojej predvolebnej kampani vyslovil pre zrušenie sankcií uvalených na Rusko pre anexiu ukrajinského Krymu, ktorý je podľa neho „de facto ruský“.

Vo svojom prvom prejave v parlamente sa ale zároveň vyslovil za zachovanie západného smerovania Bulharska. „Členstvo krajiny v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii nemá žiadnu alternatívu a nemôže byť spochybnené,“ zdôraznil nastupujúci bulharský prezident.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Rumen Radev