V zasypanom talianskom hoteli je ešte stále desať živých ľudí

Pod lavínou, ktorá spadla v stredu na horský hotel v strednom Taliansku, je desať živých ľudí, vrátane troch detí. Informovala o tom v piatok agentúra ANSA. Záchranári na mieste pracujú od štvrtkového rána.

20.01.2017 07:00 , aktualizované: 19:00
taliansko, lavína, zasypaný hotel, záchranári, Foto:
Záchranári hlásia úspech, našli osem živých ľudí v zasypanom hoteli.
debata (9)

Podľa talianskych médií záchranári o živých vedia, ale vzhľadom na komplikovanosť záchrannej operácie sa zatiaľ podarilo vyslobodiť iba dvoch ľudí. Záchranári požiadali o ďalšiu pomoc a vrtuľníky. Tie už vzlietli z neďalekého prímorského mesta Pescara a vezú k miestu prikrývky a záchranný materiál.

Záchranárom sa doposiaľ podarilo nájsť v ruinách hotela Rigopiano dve telá obetí, informovala spravodajská stanica BBC. Záchranári sa podľa nej nevzdávajú nádeje, že nájdu niekoho živého.

Lavína zasiahla hotel po zemetrasení v regióne. Dvaja ľudia, ktorí sa v tom čase nachádzali pred hotelom, prežili.

V hoteli bolo registrovaných 22 hostí a sedem členov personálu. Záchranári ale tvrdia, že v hoteli mohlo byť v čase nešťastia až 35 ľudí.

Denník La Stampa zverejnil 23 mien. Podľa tohto zoznamu sú v hoteli hlavne Taliani, ale aj Švajčiar a Rumun. Sú tam tri deti vo veku šesť, sedem a deväť rokov. Najstaršou osobou je 60-ročný muž.

Prví záchranári sa k miestu v pohorí Abruzzy dostali vo štvrtok ráno. Podľa úradov sa v noci zo štvrtka na piatok podarilo rozšíriť príjazdovú cestu, čo umožní dopraviť na miesto ťažšiu techniku.

Odstraňovanie masy snehu, kameňov a stromov zatiaľ postupuje pomaly, okrem iného aj pre to, že záchranári nechcú spôsobiť zával na miestach, v ktorých by mohli byť živí ľudia. Na volanie ale zatiaľ nedostali žiadnu odpoveď.

Telá dvoch mŕtvych boli prepravené do márnice v nemocnici v meste Pescara, kde štátne zastupiteľstvo začalo vyšetrovanie pre podozrenie z neúmyselného zabitia.

Podľa talianskych médií nie je jasné, prečo k hotelu nebola uvoľnená cesta už v stredu popoludní, kedy si väčšina hostí hotela priala odísť, lebo dopoludnia udrelo v tejto oblasti Talianska zemetrasenie o sile nad päť stupňov.

Z hotela prežili dvaja ľudia a z ich výpovede vyplýva, že úrady dlho neverili informácii, že je hotel pod lavínou. Prvá sa k nim dostala údajne v stredu o 17:30. Záchranári ale oneskorenie medzi nešťastím a operáciou popierajú. Trasu k hotelu blokovala metrová vrstva snehu a k miestu sa záchranári dostali až po nočnom pochode na lyžiach.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Lavína