Radikáli znovu ničia historické pamiatky v sýrskej Palmýre

Radikáli z takzvaného Islamského štátu (IS) v Sýrii opäť ničia historickú Palmýru.

20.01.2017 10:31
debata (27)

Podľa sýrskej agentúry SANA zničili amfiteáter z 2. storočia a skupinu stĺpov pred ním. IS mal Palmýru v rukách aj v roku 2015 a začiatkom minulého roka a aj vtedy ničil pamiatky, z ktorých mnohé sú na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

SANA dnes oznámila, že radikáli zničili „fasádu“ amfiteátra, ktorý v minulosti používali na vraždenie svojich odporcov. Zničený je aj tetrapylon – stĺporadie, ktoré stojí pred divadlom. SANA neuviedla podrobnosti o miere ani čase ničenia, ale jej správu potvrdila aj exilová opozícia a šéf oddelenia pre historické pamiatky Maamún Abdalkarím.

IS dobyl v púšti ležiacu Palmýru v máji 2015. Poničil v nej vzácne pamiatky vrátane Belovho chrámu. Vlani v marci sa vládnym jednotkám pomocou ruskej armády podarilo mesto dobyť späť, ale v decembri, keď vrcholili boje o severoiracké mesto Aleppo, sa tam radikáli vrátili.

Púštne mesto Palmýra leží v provincii Homs asi 210 kilometrov severovýchodne od Damasku. K jej najznámejším pamiatkam patrí kolonáda, divadlo, víťazný oblúk, mnoho kostolov, chrámov či pohrebísk. Od roku 1980 je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Pred začatím sýrskej vojny v roku 2011 mesto navštevovalo 150 000 turis­tov ročne.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Palmýra #IS