Za práva žien a proti Trumpovi demonštrovalo v USA vyše milióna ľudí

Viac ako milión ľudí sa zišlo vo Washingtone, Los Angeles a ďalších mestách sveta na manifestáciách za práva žien, ktoré sú podľa aktivistov ohrozené novou vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa.

21.01.2017 19:01 , aktualizované: 22.01.2017 09:26
manifestácia, práva žien Foto: ,
Demonštrantka počas manifestácie za práva žien v Buenos Aires.
debata (371)

V americkej metropole Washington miestne úrady odhadli účasť na viac ako pol milióna, v Los Angeles sa podľa polície zhromaždilo v uliciach 500 000 ľudí, v Chicagu na 150 000. Na rozdiel od násilných protestov v čase piatkovej Trumpovej inaugurácie nebol pri sobotňajších pokojných demonštráciách nikto zatknutý, napísala v nedeľu agentúra AP.

Spravodajský server BBC News uviedol, že manifestácie za práva žien sa uskutočnili na 600 miestach po celom svete. Pochodov sa nezúčastnili len ženy, ale zo solidarity sa k nim pripojilo aj množstvo mužov.

Najväčšiu pozornosť priťahoval Washington, kde manifestácie čoskoro prerástli v otvorený protest proti Trumpovi. Organizátori očakávali až štvrť milióna ľudí, ale úrady, ktoré boli pôvodne v odhadoch triezvejšie, teraz hovoria o viac ako 500 000 účastní­koch. Špekuluje sa, že zhromaždenie predčilo davy, ktoré sa zhromaždili na piatkovej Trumpovej inaugurácii.

V Los Angeles takzvaný sesterský pochod pritiahol pol milióna, podľa niektorých odhadov citovaných agentúrou Reuters až 750 000 demon­štrantov. Státisíce žien zaplnili tiež ulice Chicaga, New Yorku a Bostonu. Mnohotisícové demonštrácie boli hlásené z austrálskeho Sydney, z Londýna, Tokia a iných miest v Európe a Ázii.

Trump rozhorčil množstvo liberálnych Američanov ponižujúcich poznámkami na adresu žien, Mexičanov či moslimov. Agentúra AP uviedla, že Washington zažil v sobotu jednu z najväčších demonštrácií vo svojich dejinách. Pam Foysterová, ktorá na protestnú akciu prišla z Colorada, povedala, že sobotňajšia atmosféra vo Washingtone jej pripomenula protesty z 60. rokov proti vojne vo Vietname.

Medzi známymi osobnosťami, ktoré sa zúčastnili sobotného pochodu vo Washingtone, nechýbali speváčky Madonna a Cher, herečky Julia Roberts a Scarlett Johanssonová či bývalý minister zahraničia John Kerry. V New Yorku bolo na demonštrácii vidieť napríklad herečky Helen Mirren a Whoopi Goldberg, v Los Angeles zase Jane Fondovú.

„Pochodujeme tu dnes za morálne jadro tohto národa, proti ktorému náš nový prezident vedie vojnu. Naša dôstojnosť, náš charakter, naše práva sú terčom útokov a nenávisť sa včera ujala moci. Ale prezident nie je Amerika … My sme Amerika,“ povedala zhromaždeným zástupom vo Washingtone herečka America Ferreraová.

Trump, ktorý s obľubou komentuje dianie na twitteri, sa k masovým protestným akciám vo svoj prvý deň v úrade nevyjadril, uviedla agentúra Reuters.

371 debata chyba
Viac na túto tému: #práva žien #Donald Trump