Do druhého kola primárok ľavice vo Francúzsku idú Hamon a Valls

Do druhého kola takzvaných primárok francúzskej ľavice postúpil bývalý minister školstva Benoit Hamon, ktorý prekvapivo zvíťazil, a pôvodne favorizovaný expremiér Manuel Valls. Hamona, predstaviteľa ľavicového tábora Socialistickej strany (PS), podporil z tretieho miesta Arnaud Montebourg, ktorý tak Hamonovi zvýšil nádeje na celkové víťazstvo budúcu nedeľu. Z druhého kola vzíde kandidát tradičnej ľavice na prezidenta Francúzska.

23.01.2017 07:50 , aktualizované: 08:30
Benoit Hamon Foto: ,
Bývalý minister školstva Benoit Hamon.
debata (1)

Po sčítaní 80 percent odovzdaných lístkov má Hamon 36,35 percenta hlasov. Valls získal 31,11 percenta a tretí zostal ďaleko za nimi Montebourg so ziskom 17,52 percenta hlasov. Volebná účasť bola podľa nočných údajov 1,25 milióna voličov.

Montenbourgova podpora pre Hamona je veľmi cenná, pretože ak sa rovnako zachovajú aj Montebourgovi voliči, mal by víťaz týchto primárok o týždeň zaručenú výhru s nadpolovičnou väčšinou.

Podľa francúzskych médií Hamonove preferencie tesne pred prvým okolo prudko stúpali. Jeho kľúčovým sľubom bolo odhodlanie presadiť v krajine minimálny zaručený príjem, s ktorým sa v Európe začalo experimentovať vo Fínsku. Hamon po ohlásení prvých výsledkov vyhlásil, že jeho umiestnenie na čele je posolstvom nádeje. Valls oponoval, že v druhom kole ešte nie je nič isté, a pohrozil, že Hamonovo celkové víťazstvo by v celonárodných voľbách vyústilo do zdrvujúcej porážky pre ľavicu.

Podobne ako pred dvoma mesiacmi v prípade pravice sa v boji o kandidatúru v ľavicovom tábore stretlo sedem politikov – štyria z nich, vrátane Vallsa a Hamona, sú členmi PS. Účasť bola oproti pravici nižšia, čo médiá prisudzujú presvedčeniu verejnosti, že ľavicový kandidát v prezidentských voľbách na jar aj tak neuspeje.

Do záverečného prezidentského duelu 7. mája sa podľa prieskumov zrejme dostane kandidát umiernenej pravice François Fillon, ktorý vlani v novembri jasne, ale o to prekvapivejšie vyhral primárky konzervatívcov a zjednotil tradičnú pravicu v krajine. Jeho protivníkom bude podľa všetkého šéfka stále vplyvnejšej krajnej pravice v krajine Marine Le Penová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Manuel Valls #Benoit Hamon