Stav exprezidenta Georgea Busha staršieho sa zlepšuje

Zdravotný stav bývalého amerického prezidenta Georgea H. W. Busha sa naďalej zlepšuje a jeho manželka Barbara, ktorá sa tiež zotavuje z choroby, sa rozhodla zostať v nemocnici ešte jednu noc, aby bola "bližšie k manželovi". Oznámil to v nedeľu hovorca rodiny.

23.01.2017 10:19
debata (2)

George Bush starší a jeho manželka ostávajú v Houstonskej metodistickej nemocnici, kde 92-ročného exprezidenta hospitalizovali pred týždňom pre problémy s dýchaním vyvolané zápalom pľúc. Barbara Bushová sa zotavuje z bronchitídy.

Životné funkcie 41. prezidenta USA sú v normále a lekári dúfajú, že ho budú môcť presunúť z jednotky intenzívnej starostlivosti v najbližších dvoch dňoch, uviedol hovorca rodiny Bushovcov Jim McGrath.

George Bush starší trpí formou Parkinsonovej choroby, v dôsledku ktorej sa musí pohybovať pomocou invalidného vozíka. V roku 2015 strávil týždeň v nemocnici v štáte Maine po tom, ako si pri páde vo svojom letnom dome zlomil kosť v krčnej oblasti. Rok predtým bol hospitalizovaný pre problémy s dýchaním a v roku 2012 strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti takmer dva mesiace kvôli liečbe kašľa súvisiaceho s bronchitídou a ďalším zdravotným problémom.

Napriek strate pohyblivosti žije však George Bush starší aj vo vysokom veku pomerne aktívnym životom. Svoje 90. narodeniny oslávil tandemovým zoskokom padákom neďaleko svojho letného domu v mestečku Kennebunkport v Maine. Minulý rok sa zase krátko po 92. narodeninách zúčastnil na rybačke so 40 ranenými americkými vojakmi.

George H. W. Bush bol šéfom Bieleho domu v rokoch 1989–93. V súčasnosti je najstarším žijúcim bývalým prezidentom USA. Vzhľadom na zdravotný stav bol jediným žijúcim exprezidentom, ktorý sa 20. januára nezúčastnil na inaugurácii novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa.

S manželkou Barbarou oslávil 6. januára 72. výročie svadby. Ich manželstvo je najdlhším pre prezidentský pár v dejinách USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #George Bush starší