Kyjev sa trasie pred 'nebezpečným stroskotancom' z USA

V rámci všeobecnej predvolebnej eufórie stavil Kyjev na jednu kartu: Hillary Clintonovú, prezidentskú kandidátku za Demokratickú stranu. A tak ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeho okolie hovorili o bývalej šéfke diplomacie USA iba v superlatívoch a na adresu jej volebného konkurenta Donalda Trumpa nešetrili ani posmeškami. Napríklad sa o ňom ako o prezidentskom kandidátovi ešte v roku 2014 vyjadril aj ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Vraj ide o "nebezpečného stroskotanca" a vtedajší premiér Arsenij Jaceňuk hovoril o Trumpovi ako o "probléme slobodného sveta". Reagovali tak hlavne na slová dnes už nového obyvateľa Bieleho domu, podľa ktorých sľúbil uznať Krym ako súčasť Ruskej federácie.

23.01.2017 10:43
debata (376)

Od piatka však „stroskotanec“ sedí v Bielom dome ako 45. prezident USA, ktorý možno odpúšťa, ale nezabúda. A tak, ako napísal nemecký denník Frankfurter Rundschau, dnes sa „Kyjev trasie pred Trumpom“. Sotva na tom niečo zmení Valerij Čalyj, ukrajinský veľvyslanec v USA, ktorý sa poponáhľal s informáciou, podľa ktorej sa v rámci inaugurácie stretol s prezidentom Trumpom.

„Prikázali nám, aby sme nekontaktovali nikoho z okolia Trumpa, pretože si podali Ukrajinu a jej vládu pre jej kritický postoj ku Krymu,“ spomína bývalý pracovník ukrajinského veľvyslanectva v USA Andrej Teliženko citovaný portálom amerických novín Politico s tým, že podľa veľvyslanca „aj tak vyhrá Hillary“. Nevyhrala a v Kyjeve sa dnes najviac obávajú prípadného „politického obchodu“ medzi Washingtonom a Moskvou, v rámci ktorého Trump napríklad obetuje Krym v záujme dohodnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Ak do príchodu Trumpa bolo možné považovať Ukrajinu za jablko sváru hodené medzi EÚ a Rusko, tak v súčasnosti štatút krajiny Majdanu sa principiálne mení na predmet obchodu medzi Washingtonom a Moskvou,“ špekuluje napokon aj ruská Federálna spravodajská agentúra (FAN).

„Je to veľmi zlé. Porošenkova administratíva sa pokúša o koordináciu komunikácie. Lenže trumpovci s ňou vôbec nechcú hovoriť,“ približuje situáciu Teliženko. bývalý ukrajinský diplomat vo Washingtone. Prezident Porošenko si však napriek všetkému veľa sľubuje od februárovej návštevy USA, počas ktorej by sa rád stretol s Trumpom. „Rátam s tým, že nová americká vláda bude pokračovať v podpore Ukrajiny,“ cituje prezidenta ukrajinský spravodajský portál Ukrinform, odvolávajúc sa na Porošenkov rozhovor pre denník The Wall Street Journal, ktorý poskytol počas nedávnej účasti na svetovom ekonomickom fóre v Davose. Otázkou však zostáva, či prezident USA „skočí“ na Porošenkovu argumentáciu, podľa ktorej „existuje veľa dôkazov, že Rusko vedie po celom svete kybernetickú vojnu“, čo je podľa ukrajinského lídra „globálnym nebezpečenstvom“, a "svet musí byť preto spolu, aby bojoval proti tomuto nebezpečenstvu“.

Podľa Trumpovho inauguračného prejavu sa nový americký prezident pravdepodobne sústredí v prvom rade na vnútropolitické problémy a ak v Kyjeve čakali nejaký signál v rámci budúcej americkej zahraničnopoli­tickej politiky smerom k Ukrajine, museli byť sklamaní. Zatiaľ však i bez toho platí, že v prípade štatútu Krymu a riešenia občianskej vojny v Donbase má Moskva jasno. V prvom prípade Putin už dávno vyhlásil, že otázku osudu polostrova považuje za uzatvorenú. A v prípade konfliktu v Donbase a postoja USA k nemu ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov nedávno vyhlásil: „Nepočul som o tom, že by Trumpova administratíva vyhlasovala o potrebe pochovať dohody z Minska a riešiť krízu na východe Ukrajiny iným spôsobom. U nás nevznikla potreba čo i len sa zaoberať touto témou“.

Kyjevský politológ Michail Pogrebinskij je presvedčený, že Washington ignoruje Kyjev preto, lebo Porošenko sa „nehodí“ do Trumpovej skladačky o budúcej zahraničnej politike Bieleho domu. „Zdá sa, že Trump je pomstychtivý. Vidno, ako sa správa k tým, ktorí boli proti jeho volebnej kandidatúre. Porošenka sa to však netýka iba preto, že mu nestojí za to, aby si zašpinil svoje nohy,“ tvrdí ukrajinský politológ citovaný denníkom Komsomoľskaja pravda s tým, že „rozdrviť čokoládového kráľa nezodpovedá jeho postaveniu“. Podľa Pogrebinského Porošenko si uvedomuje svoju osamelosť a neutešenú situáciu v krajine, ktorá náhle stratila podporu zvonku.

„Cestu do EÚ jej zarúbalo Holandsko a v USA je nový prezident. A tak ukrajinský líder hľadá nových dobrodincov,“ sumarizuje súčasný stav kyjevský politológ a v tejto súvislosti pripomína Porošenkove nadbiehanie Číne počas summitu v Davose. Ukrajinský líder akosi pritom ignoroval skutočnosť, že práve v Pekingu vidí Trump z globálneho hľadiska hlavného nepriateľa a pre Rusko je zase Čína partnerom.

Kyjev dnes uviazol v stave „hrdej osamelosti“. Z Porošenka pôvodne plánovali urobiť „prechodného“ lídra krajiny. Nedokázal však splniť ani jednoduché inštrukcie, ktoré mu dal Západ. Ako pripomína portál Newinform, Kyjev síce splnil úlohu akéhosi katalyzátora v rámci zostrenia vzťahov USA – Rusko, ale k ničomu do neviedlo.

„Na Ukrajine badať akútnu paralýzu moci a je nepravdepodobné v blízkej budúcnosti očakávať zmenu. Ukrajinci jednoducho nemajú alternatívu,“ tvrdí Pogrebinskij s tým, že „svet sa zmenil a rozhodol sa zachovať status quo“. Ako pripomína kyjevský politológ, Európa s Porošenkom nechce viac komunikovať, USA nestojí za reč, Čína nebude spolupracovať s nestabilným a otvorene sa rozkladajúcim štátom a s Ruskom sú vzťahy poriadne pokazené. „Kyjev sa stal pre všetkých nedotknuteľným. Je to zúfalá situácia,“ dodáva Pogrebinskij.

Väčšina pozorovateľov sa však zhoduje v názore, že Trump je v prvom rade pragmatik a spoločne so svojím okolím sa bude rozhodovať nie na základe minulosti, ale vo svojom globálnom solitéri budú hrať s tou či onou kartou vychádzajúc zo súčasnej situácie a z odhadov do budúcnosti. Aj keď zvolenie Trumpa, a cítiť to aj z jeho piatkového prejavu pred Kongresom USA, postavilo „mimo hru“ nielen Ukrajinu, ale prakticky celú Európu (okrem Británie, v ktorej sa včas „nečakane“ uskutočnil brexit) a celý islamský svet vrátane Iránu či Saudskej Arábie.

© Autorské práva vyhradené

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Petro Porošenko #Donald Trump