Trumpova poradkyňa označila lož za alternatívne fakty

Poradkyňa amerického prezidenta Donalda Trumpa obhajovala hovorcu Bieleho domu v debate o dave na Trumpovej piatkovej inaugurácii. Kellyanne Conwayovej v televízii NBC v nedeľu tvrdila, že hovorca Sean Spicer neklamal, ale poskytol "alternatívne fakty".

23.01.2017 11:09
Sean Spicer, inaugurácia Foto: ,
Hovorca Bieleho domu Sean Spicer tvrdil, že účasť verejnosti na inaugurácii Donalda Trumpa bola najvyššia na mieste, ale aj pred televíznymi obrazovkami.
debata (29)

Spicer pred novinármi vyhlásil, že účasť verejnosti na inaugurácii bola vôbec najvyššia ako na mieste, tak pri televíznych obrazovkách. Z porovnávacích fotografií, ktoré priniesli takmer všetky veľké médiá, bolo však jasné, že na inauguráciu Trumpovho predchodcu Baracka Obamu prišlo oveľa viac ľudí.

„Alternatívne fakty nie sú fakty, to je lož,“ povedal moderátor programu Meet the Press Chuck Todd, keď Conwayová tvrdila: „Vy hovoríte, že je to lož, ale oni – náš tlačový hovorca Sean Spicer – poskytli alternatívne fakty.“

Conwayová sa snažila rozhovor zamerať na politickú problemtiku, avšak Todd sa vrátil k téme otázkou: „Aký bol dôvod k tomuto smiešnemu sporu o veľkosť davu?“ „Vaša práca nie je nazývať smiešnymi veci, ktoré povedal náš hovorca a náš prezident,“ reagovala Conwayová. „Môžete, prosím, odpovedať na otázku, je to len jedna otázka,“ nedal sa Todd. „Cítili sme sa byť nútení vyčistiť vzduch a poskytnúť alternatívne fakty,“ odvetila poradkyňa.

Príkaz klamať?

Podľa amerických médií poslal Spicera za novinármi Trump s úlohou povedať im, ako to bolo s účasťou na inaugurácii.

Komentátor The Daily Beast Dean Obeidallah sa pobavil nad tým, že Trumpov tím, ktorý tak hlasno brojil proti politickej korektnosti, teraz trvá na korektnom popise lži. „Pardon, tak ako to povedal Chuck Todd, alternatívne fakty nie sú fakty, ale lži,“ vyhlásil Obeidallah. Spicer v pondelok bude organizovať prvý pravidelný brífing a očakáva sa, že sa pri ňom novinári k jeho tvrdeniam o účasti vráti.

Ako poznamenal americký žurnalista Dan Rather, ktorý v minulosti pôsobil v televízii CBS, hovorcovia v minulosti novinárom tajili informácie, ale toto je prvý prípad šírenia nepravdivého materiálu. „Dúfam, že sa tí ľudia zastavia … toto je zámerná propagandistická kampaň,“ povedal.

Jednoducho si vymýšľal

Agentúra AP pripomenula, že Trumpov hovorca tiež mylne tvrdil, že washingtonské metro tento piatok zaznamenalo viac cestujúcich, než v čase Obamovej inaugurácie v roku 2013, pričom objektívne údaje sú 728-tisíc pasažierov v roku 2013 a 570 557 v deň Trumpovej inaugurácie.

Spicer nenechal novinárov klásť otázky a jeho vystúpenie vysielali naživo televízie Fox News Channel a MSNBC, CNN o ňom informovala neskôr.

Ari Fleischer, ktorý bol hovorcom v Bielom dome v rokoch 2001–2003 za vlády Georgea Busha, povedal, že podľa neho bolo jasné, že Spicer konal na príkaz svojho šéfa. Vyhlásil, že sám vedome nikdy lživú informáciu z Bieleho domu nešíril. „To nemôžete urobiť, skrátilo by to vašu kariéru,“ povedal.

Dlhoročný dopisovateľ z Bieleho domu Terence Hunt sa domnieva, že nadišiel rozhodujúci okamih pre Spicerovu povesť. Hovorca, ktorému nemožno dôverovať, nemá pre nikoho cenu, povedal.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #klamstvo #inaugurácia #Donald Trump