Šéf hotela v Taliansku pár hodín pred pádom lavíny žiadal o pomoc

Riaditeľ hotela Rigopiano, ktorý minulý týždeň v strednom Taliansku zavalila mohutná lavína, niekoľko hodín pred nešťastím naliehavo žiadal úrady o pomoc. Urobil tak po prvom z niekoľkých zemetrasení, ktoré stredné Taliansko v ten deň postihli. S odvolaním sa na vyšetrovateľov o tom informoval taliansky denník Corriere della Sera.

23.01.2017 13:58 , aktualizované: 18:42
debata (8)

V hoteli na úpätí pohoria Gran Sasso v regióne Abruzzo po páde lavíny zahynulo najmenej sedem ľudí. Záchranné práce pokračujú, pretože 23 ľudí je stále nezvestných. Zachrániť sa zatiaľ podarilo 11 ľudí.

„Klienti hotela majú po zemetrasení strach. Telefóny nefungujú. Sme odrezaní od sveta, cesty sú zablokované. Generátory na výrobu elektriny vydržia len do zajtra,“ napísal riaditeľ hotela Rigopiano Bruno di Tommaso v e-maile, ktorý poslal prefektovi provincie Pescara, oblastnej polícii a starostovi mesta Farindola.

Prvé otrasy so silou približne 5,3 stupňa zasiahli stredné Taliansku 18. januára asi o 10:25 miestneho času. Necelú hodinu potom nasledovalo silnejšie zemetrasenie s intenzitou 5,7 stupňa a potom ešte dva o niečo slabšie otrasy. Lavína sa na hotel Rigopiano zrútila okolo 16:30, uviedla agentúra ANSA.

Záchranári stále pokračujú v ručnom odpratávaním snehu. Ťažkú techniku ​​zatiaľ podľa nich nemožno použiť, pretože v troskách sa vytvorili vzduchové kapsy, kde ešte môže byť niekto živý. Šanca na prežitie sa však v chladnom prostredí rýchlo znižuje. Zatiaľ posledných preživších sa podarilo zachrániť v sobotu.

So silným snežením Taliansko zápasí už od začiatku roka. V piatok agentúra ANSA informovala, že len v stredovýchodnej časti krajiny je pre sneh odrezaných od sveta takmer 40 miest a dedín.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Lavína