Senát schválil do funkcie šéfa CIA Mika Pompea

Americký Senát schválil v noci na utorok Mika Pompea do funkcie šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Pompea do tejto funkcie nominoval nový prezident Donald Trump.

24.01.2017 08:01
CIA, Mike Pompeo Foto:
Šéf CIA Mike Pompeo.
debata (11)

Za Pompea ako nového šéfa CIA hlasovalo 66 senátorov, 32 bolo proti.

Pompeo sa podľa agentúry AP ujíma vedenia CIA v čase, keď sa tradične nadstranícke americké tajné služby ocitli v politickej aréne po tom, ako ich Trump kritizoval za únik háklivých informácií a prirovnal ich štýl práce k praktikám nacistického Nemecka.

Počas sobotnej návštevy sídla CIA vo virgínskom Langley však tajným službám vyjadril absolútnu podporu.

Republikáni, ktorí majú v Senáte väčšinu, chceli o Pompeovej nominácii hlasovať hneď po Trumpovej piatkovej inaugurácii, avšak demokratom sa podarilo hlasovanie oddialiť. Demokrati totiž Pompeovi vyčítajú netransparentný postoj k otázkam, ako sú mučenie, sledovanie a zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb.

Pompeo (52) je bývalý armádny kapitán, ktorý ukončil štúdium na Americkej vojenskej akadémii vo West Point, neskôr absolvoval štúdium na Právnickej fakulte Harvardovej univerzity a pracoval ako riadiaci pracovník v zbrojárskom priemysle. Je ostrým kritikom jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a pracoval vo výbore Snemovne reprezentantov pre tajné služby.

Pompeo sa stavia proti zatvoreniu amerického vojenského väzenia v Guantáname na Kube a vyzval na popravu bývalého spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena, ktorý je na úteku a ktorý odhalil verejnosti masové elektronické sledovanie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #CIA #Mike Pompeo