Francúzski socialisti sa pokúsili o zázrak

Aj keď sa takmer isto zdá, že zápas je vopred prehratý, francúzski socialisti urobili prvý krok pri výbere svojho prezidentského kandidáta.

24.01.2017 08:27
Hamon Foto: ,
Do druhého kola socialistických primárok postúpili bývalý minister školstva Benoit Hamon (na fotografii) a expremiér Manuel Valls. Na treťom mieste skončil niekdajší minister hospodárstva Arnaud Montebourg. Po zrátaní hlasov podporil Hamona, čím zvýšil jeho šancu vyhrať v druhom kole, ktoré sa uskutoční najbližšiu nedeľu.
debata

V primárkach postúpili do druhého kola bývalý minister športu Benoit Hamon a expremiér Manuel Valls. Bez ohľadu na to, kto z nich túto nedeľu uspeje v straníckom finále, víťaza čaká viac ako zložitá úloha. Pôjde o to, presvedčiť dosť voličov, aby sa ľavicový kandidát v apríli vôbec ocitol v druhom kole volieb nového šéfa Elyzejského paláca.

Pod veľmi oslabenú popularitu socialistov sa podpísalo vládnutie dosluhujúceho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý sa v beznádejnej pozícii rozhodol neuchádzať o druhý mandát. Nádej vkladaná do náhradníkov však sotva vyzerá optimisticky. Prieskumy ukazujú, že o budúcej hlave štátu sa rozhodne medzi konzervatívnym kandidátom Françoisom Fillonom a líderkou krajnej pravice Marinou Le Penovou. V hre je ešte exminister hospodárstva Emmanuel Macron, mladý politik, ktorý si vlani založil hnutie Vpred! a v anketách sa mu v posledných týždňoch celkom slušne darí.

Pohľad do socialistického tábora naznačuje, že primárky by mal vyhrať Hamon. Nielenže v prvom kole získal približne o päť percent viac hlasov ako Valls, ale v jeho prospech nahráva, že po oznámení výsledkov ho podporil exminister hospodárstva Arnaud Montebourg. Ak ho voliči vypočujú, Hamon by mal prevziať veľa hlasov od neho. (V prvom kole bol Hamon prvý s necelými 37 percentami, za ním Valls s vyše 31 percentami a na treťom mieste Montebourg približne so 17,5 percenta.)

Hamonov postup je do určitej miery prekvapením. Jeho preferencie začali stúpať až tesne pred primárkami. Francúzom napríklad sľuboval zavedenie minimálneho zaručeného príjmu, s ktorým sa začalo experimentovať vo Fínsku. „Moje umiestnenie je posolstvom nádeje,“ zdôraznil Hamon po výhre v prvom kole.

Valls však nestráca vieru. „V druhom kole ešte nič nie je jasné. Víťazstvo Hamona by vyústilo do zdrvujúcej prehry ľavice v prezidentských voľbách,“ varoval politik, ktorý len nedávno opustil kreslo premiéra, aby sa mohol vrhnúť do predvolebnej kampane.

Hamon si predstavuje, že každý občan Francúzska by mal garantovaný mesačný príjem vo výške 600 eur. Zároveň sa prihovára za legalizáciu marihuany. Valls považuje ekonomické plány súpera za politickú cestu socialistov do hrobu: „Máme na výber medzi istou porážkou a možným víťazstvom, na výber medzi nereálnymi sľubmi, ktoré sa nedajú financovať, a dôveryhodnou ľavicovou agendou, ktorá je zodpovedná,“ upozornil Valls.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Manuel Valls #Benoit Hamon