V Astane hľadajú dvere zo sýrskeho bludného kruhu

Kazachovia často hovoria: "Ak chceš spojenectvo, tak sa kamaráť. Ak chce svár, tak presadzuj neznášanlivosť.“ V tomto duchu sa nesie aj dvojdňový summit v kazašskej Astane o viac ako päť rokov trvajúcej vojne v Sýrii, ktorý sa za zatvorenými dvermi začal v pondelok.

24.01.2017 08:54
sýrska opozícia Foto: ,
Delegácia sýrskej opozície počas summitu o sýrskom konflikte v Astane. Uprostred šéf delegácie Mohammad Allúš.
debata (28)

Má potvrdiť zachovanie v decembri vyhláseného prímeria, ako aj garantovať takú potrebnú humanitárnu pomoc trpiacim obyvateľom. Pokoj zbraní sa však nevzťahuje na teroristické skupiny, ako je Islamský štát alebo Front dobytia Sýrie (niekdajší Front an Nusrá napojený na hnutie Al-Kajdá).

„Je to hlavne sýrsko-sýrsky dialóg za účasti predovšetkým ozbrojených zložiek opozície. Pokúsili sa ju v Astane zameniť zástupcami sýrskej politickej emigrácie. Astana je však miestom poskytnutým na dosiahnutie dohody na plnoprávnej účasti práve ozbrojených opozičných oddielov v mierovom procese,“ pripomenul pre agentúru RIA Novosti Sergej Lavrov, šéf ruskej diplomacie v súvislosti s rokovaním v luxusnom hoteli Rixos President. A to hlavne v súvislosti s prítomnosťou delegácie Slobodnej sýrskej armády (FSA) vedenej Osamom Abú Zeidom.

Mierovú konferenciu iniciovali Turecko, Irán a Rusko. Na rokovaní, okrem zástupcov hostiteľskej krajiny a Sýrčanov zastúpených za opozíciu Muhammadom Allúšom a za Damask vyslancom pri OSN Bašárom Džafarím, sú však aj zástupcovia USA a OSN, George Krol, veľvyslanec v Kazachstane, respektíve Staffan de Mistura, splnomocnenec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu.

Pondelkové rokovanie poznamenal pre mnohých prítomných nečakaný odchod sýrskej vládnej delegácie z hotela Rixos. Objavili sa špekulácie, či nejde zo strany Damasku o prejav odmietnutia pokračovať v rokovaní. Zárodok napätia spôsobil aj incident časti z viac ako 500 domácich i zahraničných novinárov z 25 krajín. Konkrétne ručné vybavovanie si účtov medzi arabskými novinármi pri odchode Bašára Džafarího. Všetko sa napokon zakončilo zmierom a podľa informácie portálu Dahab sa napokon ukázalo, že sýrska vládna delegácia opustila hotel s cieľom pripraviť sa na následné rokovanie so Staffanom de Misturom.

Napriek tomu, že USA zastupuje na rokovaní „iba“ veľvyslanec George Krol v úlohe „pozorovateľa“, existujú hlasy, podľa ktorých by práve rokovanie v Astane mohlo reálne naznačiť aj niečo o skutočnej politike 45. prezidenta USA Donalda Trumpa.

„Vítame účasť Washingtonu na rokovaní v Astane, pretože situácia je veľmi zložitá,“ vyhlásil ešte pred summitom Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa, po tom, čo sa podarilo presvedčiť protestujúci Irán o tom, že „bez USA je nemožné zažehnať krízu“. „Nejde teraz o rusko-americkú dohodu o Sýrii, ale o rusko-americkú spoluprácu,“ reagoval Peskov na jednu z otázok. Pôvodný tvrdý protiamerický postoj Teheránu sa viaže k ním kritizovanej americkej podpore teroristických skupín, ale v neposlednom rade aj k vyhláseniu prezidenta Trumpa, ktorý volá po prehodnotení dohody o iránskom jadrovom programe. Práve podpora islamských teroristov zatvorila dvere do Astany saudskoarabskému Rijádu a katarskej Dohe.

„Prípadný čo i len malý posun v Astane by totiž mohol znamenať začiatok konca vplyvu oboch monarchií na dianie v oblasti. Obyčajne sa rokuje preto, aby sa obrúsili hrany proti sebe stojacich postojov. Aktéri rokovania v Astane majú spoločný cieľ, ibaže summit má veľa neprajníkov a medzi hlavnými sú práve Rijád a Doha, ktoré by najradšej pokračovali vo vojne do posledného Sýrčana,“ cituje portál Politexpert Jevgenija Satanovského, odborníka na problematiku Blízkeho a Stredného východu.

Aj Turecko vyvinulo v príprave na summit svoj regionálny vplyv na sýrsku opozíciu, ktorá spočiatku odmietala cestovať do Astany. „Ťažké je stretnúť sa s tými, ktorí zaútočili na svoju krajinu a naďalej v nej zabíjajú, a s režimom, ktorý nedodržal prímerie a pokračuje vo svojej politike ničenia a zabíjanie svojich ľudí,“ cituje BBC pôvodný postoj hovorcu sýrskej opozície. Damask v tejto súvislosti pritom opakuje, že nevyužíval svoju prevahu v podobe bojového letectva aj na bombardovanie civilistami obývaných oblastí, ktoré ovládala opozícia. Pravdou je, že zo spáchania vojnových zločinov vyšetrovatelia OSN obvinili nielen Damask, ale aj opozičných vzbúrencov.

Hlavné úlohy konferencie

<INFO-GUL>Potvrdiť dohodu o prímerí z 29. decembra 2016. <INFO-GUL>Zabezpečiť humanitárnu pomoc pre konfliktom trpiacich civilistov. <INFO-GUL>Prípadne sa dohodnúť na ďalšom osude legálne zvoleného prezidenta Bašára Asada.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria