Trump chce zakázať migráciu zo Sýrie a začať stavať plot v Mexiku

Nový americký prezident Donald Trump sa v stredu a v ďalších dňoch tohto týždňa chystá podpísať niekoľko exekutívnych príkazov súvisiacich s migráciou a okrem iného dočasne zakázať prijímanie prisťahovalcov zo Sýrie a ďalších blízkovýchodných krajín.

25.01.2017 07:18
Donald Trump, prezident, usa Foto:
"V stredu je v pláne veľký deň pre národnú bezpečnosť. Okrem mnohých iných vecí postavíme stenu!" uviedol v utorok Trump na Twitteri.
debata (24)

Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na niekoľko zdrojov oboznámených s témou.

„V stredu je v pláne veľký deň pre národnú bezpečnosť. Okrem mnohých iných vecí postavíme stenu!“ uviedol v utorok Trump na Twitteri v narážke na spomínané príkazy, ktoré majú okrem iného dať zelenú stavbe 3200 kilometrov dlhému múru medzi USA a Mexikom, ktorú Trump prisľúbil počas predvolebnej kampane.

Trumpove exekutívne príkazy by tiež podľa Reuters mali zakázať prijímanie utečencov z krajín vyhodnotených americkými úradmi ako rizikové až dovtedy, kým sa sprísni proces preverovania občanov týchto štátov. Okrem Sýrie je na zozname aj Irak, Irán, Jemen, Líbya, Somálsko a Sudán.

Agentúra AP s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Trump detaily plánu stále zvažuje a v súčasnosti počíta s aspoň štvormesačným zákazom prijímania akýchkoľvek utečencov.

Počas predvolebnej kampane používal Trump ostré vyjadrenia na adresu obyvateľov moslimských krajín vrátane prísľubu zákazu vstupu všetkých moslimov na americké územie, ktoré neskôr zmiernil.

Trump by podľa zdrojov Reuters mohol inštruovať ministerstvo zahraničia, aby nevydávalo víza obyvateľom spomínaných krajín, či colnému a pohraničnému úradu, aby nevpúšťal do krajiny majiteľa už vydaných víz.

Ministerstvo zahraničia, do ktorého čela bude Senát schvaľovať Trumpovho nominanta Rexa Tillersona, sa podľa Trumpovho hovorcu chystá začať pracovať na sprísnení previerok migrantov ihneď po nástupe nového ministra.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti #Donald Trump