Austráliu sužuje extrémne počasie, do miest ženie krokodílov

Extrémne počasie s povodňami v južnej časti krajiny a extrémnym teplom na severovýchode sužuje Austráliu. To spôsobuje chaos aj v miestnej prírode.

25.01.2017 09:06 , aktualizované: 09:24
debata (2)

Zatiaľ čo sa po povodniach dostali krokodíly až do centra Darwinu či do mesta Palmerston, neďaleko Brisbane sa našli tisíce uhynutých krabov a v riekach plávajú mŕtve ryby, informoval spravodajský server.

Polícia sa okrem iného obáva, že niekoľko krokodílov sa dostalo do odpadového systému v Palmerstone. Začiatkom týždňa ľudia v tomto meste tiež natočili krokodíla, ako sa snaží dostať do kontajneru na odpadky, zatiaľ čo v Darwine vyvolala poplach automobilová nehoda, kedy sa osobné vozidlo zrazilo s krokodílom.

Podľa ekológov ryby hynú preto, že sa po rokoch sucha pri povodniach dostala povodňová voda do vnútrozemia, kde zmenila stagnujúce, kontaminované vodné plochy na rieky. V nich je však znížená hladina kyslíka a ryby ani ďalšie živočíchy v nich nemôžu prežiť.

„Špinavá voda vytlačila všetok kyslík z rieky, a to zabilo veľa rýb," povedal oficiálny činiteľ rybárstva na rieke Ward neďaleko mesta Charleville.

Sydney medzitým mieri k rekordne horúcemu letu. V utorok tu teplota vystúpila na 38 stupňov a jednalo sa už o ôsmy deň, keď teplota v meste dosiahla aspoň 35 stupňov. Stačí už len jeden podobne horúci deň, a toto leto vyrovná rekord z roku 1896.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #sydney #krokodíl