Podpisujú NOlympiádu, myslia na NOrbána

Päťdesiattisíc Budapešťanov už podporilo petíciu za vypísanie referenda, ktoré by otcov mesta mohlo zaviazať, aby stiahli kandidatúru maďarskej metropoly na usporiadanie letných olympijských hier v roku 2024.

25.01.2017 17:00
debata (15)

Tvrdí to dosiaľ neznáme hnutie Momentum, ktoré podpisovú akciu nazvanú NOlympiáda (po maďarsky NOlimpia) minulý štvrtok spustilo. Ak za nasledujúcich 25 dní aktivisti zozbierajú ešte dva razy toľko, čo stihli za päť dní, Budapešť by sa olympijskému plebiscitu nemala vyhnúť.

zväčšiť Prípravný výbor na svojich stránkach už... Foto: Budapest2024.org
Budapešť, olympijské hry, olympiáda, štadión, vizualizácia Prípravný výbor na svojich stránkach už zverejnil vizualizáciu jednotlivých športovísk zamýšľanej budapeštianskej olympiády.

Hostiť olympiádu je dávny sen maďarského premiéra Viktora Orbána. „Ak sa nám podarí pustiť mimo uší hukot cynikov, navyše postavenie hviezd bude priaznivé a odniekadial nám kvapne trocha šťastia, potom Dávid môže poraziť aj dvoch Goliášov,“ napísal vlani na jeseň vášnivý športový nadšenec na sociálnej sieti po tom, čo v mene vlády poskytol garancie Budapešti v súboji o usporiadateľské práva s Parížom a Los Angeles. Ešte predtým, ako v polovici septembra vynesie svoj verdikt Medzinárodný olympijský výbor, chce dať Momentum šancu vyjadriť sa Budapešťanom.

Pre vznikajúce hnutie, ktoré má zatiaľ iba 150 členov, je petícia vynikajúcou príležitosťou na sebapromóciu. Mladí intelektuáli, vysokoškoláci či čerství absolventi, ktorí sa označujú za „politické siroty“, lebo sú vraj sklamaní zo súčasnej vlády i z celej poprevratovej elity, pripúšťajú ambície zmeniť svoje zoskupenie na stranu a ísť do volieb. Ideu olympiády v Maďarsku, ktorá má vo verejnosti vyše šesťdesiatpercentnú podporu, neodmietajú ako takú, predbežne však podľa nich ide o priveľký luxus. „Aj my máme radi šport a sme vlastenci,“ povedal pre televíziu ATV predseda Momentumu András Fekete-Győr.

Maďarsko, ktoré má vážne problémy v školstve, zdravotníctve, sociálnej, bytovej politike i doprave, si však podľa neho jednoducho zatiaľ nemôže dovoliť minúť na športový sviatok prinajmenšom dve a pol miliardy eur, čo je predbežná kalkulácia. Mladý právnik varoval, že náklady oproti plánom určite výrazne narastú a pri rozbujnenej korupcii ich veľká časť skončí vo vreckách provládnych podnikateľov. „Orbánov kabinet tiež získa zámienku prekryť všetky reálne problémy krajiny veľkou témou olympiády,“ dodal.

Nečakane úspešný štart podpisovej akcie nie je zjavne len zásluha agilných aktivistov Momentumu, ktorí na zber podpisov postavili v Budapešti 25 stánkov a chodia agitovať aj po domoch od dverí k dverám. V NOlympiáde totiž mnohí vidia predovšetkým odmietnutie premiéra Orbána. Iniciatívu mládežníkov už podporila pestrá spoločnosť odporcov národnokonzer­vatívnej vlády počnúc ľavicovými a liberálnymi stranami demokratickej parlamentnej opozície až po viaceré mimovládky.

Kampaň za vypísanie referenda o olympiáde ohlásila aj recesistická Maďarská strana dvojchvostého psa, ktorá už vypísala zbierku na novú plagátovú vojnu s vládou. Vlani, pred jesenným neplatným referendom, ktoré Orbán inicioval v snahe získať podporu pre svoju protiimigrantskú politiku, strana dvojchvostého psa vyzbierala tak veľa peňazí, že z nich mohla financovať stovky bilbordov vysmievajúcich sa oficiálnej xenofóbii. Tentoraz jej na účet už v prvý deň nabehlo v prepočte 23-tisíc eur, čo predsedu strany Gergelya Kovácsa posmelilo k žartovnému sľubu, že ak sa napokon vyzbiera dve a pol miliardy eur, tak olympiádu uskutočnia z týchto zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Budapešť #Olympijské hry