Rusko pomôže vyzbrojiť armádu líbyjského generála Haftara

Rusko súhlasilo s tým, že vyzbrojí jednotky líbyjského generála Chalífa Haftara.

25.01.2017 12:27
debata (109)

S odvolaním sa na alžírsky armádny zdroj o tom informoval server Middle East Eye (MEE). Alžírsko pôsobí ako sprostredkovateľ v regióne a podľa MEE tiež stojí za Haftarom.

Generál má vlastné oddiely a bojuje s nimi proti radikálom hlavne na východe Líbye. Nedávno ho pozvala posádka ruskej lietadlovej lode Admirál Kuznecov na palubu, keď loď končila svoju sýrsku misiu v Stredozemnom mo­ri.

Haftar sa môže stať najsilnejším hráčom

Haftar má vlastné oddiely s názvom Líbyjská národná armáda (LNA), ku ktorej sa pripojilo mnoho bývalých vojakov líbyjskej armády. Tieto oddiely bojujú proti teroristom a vlani obsadili ropné terminály, ktoré predtým kontrolovali teroristi. Za Haftarom stojí parlament, ktorý sídli na východe krajiny, ale ktorý neodhlasoval dôveru vláde, ktorá pracuje v Tripolise.

„Nebudeme donekonečna čakať, než sa politici v Líbyi dohodnú. Je potrebné, aby bolo v Líbyi nastolené právo. Krajina potrebuje silnú armádu, schopnú zaistiť bezpečnosť v hraniciach štátu. Zdieľame názor Ruska,“ citoval MEE svoj alžírsky zdroj.

S ruskou obrnenou technikou, komunikačným a monitorovacím zariadením sa Haftar môže stať najsilnejším hráčom v rozdrobenej Líbyi. Podľa MEE Rusi v roku 2010 žiadali Alžírsko, aby im otvorilo námornú základňu pri Vahráne. Vtedy to Alžírsko odmietlo, teraz zmenilo názor.

Ako napísal MEE, Rusku ide o obnovenie vplyvu, ktoré malo v Líbyi pred zvrhnutím Muammara Kaddáfího v roku 2011. Pred jeho pádom Rusko uzavrelo s Líbyou lukratívny zbrojný kontrakt v hodnote štyroch miliárd dolárov (372 mld. eur). Pomáhalo tiež s výcvikom armády a Líbya bola jeho významným spojencom.

„Spolupráca sa bude v nasledujúcich mesiacoch lepšie koordinovať. Haftar Rusku zabezpečí prístup k líbyjským prístavom a tiež letiskám,“ povedal zdroj MEE. Haftar o tom rokoval už pri svojej návšteve Moskvy vlani v novembri.

Ako jediný dokáže zaistiť stabilitu

Kvôli zbrojnému embargu OSN nemôže Moskva vyzbrojovať Haftara priamo. „Haftar sa pôvodne obrátil na spojenecký Egypt a Spojené arabské emiráty, ktorých výzbroj je ale hlavne americká. Riešením preto bolo Alžírsko, ktoré má 90 percent svojich zbraní z Ruska. Rozhodlo sa, že niektoré z nich môžu byť odovzdané do Líbye. Nebude to skutočný obchod, povedzme, že pôjde skôr o formu podpory, ktorá bude vyhovovať všetkým,“ povedal zdroj MEE.

Hoci Alžírsko nemá v Haftarovi plnú dôveru, chápe vraj, že je teraz jediný, kto dokáže v Líbyi zaisti aspoň minimálnu stabilitu.

Haftar bol kedysi stúpencom Kaddáfího, ale neskôr sa od neho odvrátil a patril k tým, ktorí sa zasadili o jeho zvrhnutie. Dnes velí podľa odhadov asi 60 000 ozbrojeným mužom. Hoci nejde o armádu spadajúcu pod líbyjskú vládu, prijatím na lietadlovej lodi dali Rusi podľa MEE najavo, že ho považujú za jediného veliteľa líbyjských ozbrojených síl.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alžírsko #Chalíf Haftar