Mayová prisľúbila vydanie bielej knihy pre brexit

Britská premiérka Theresa Mayová pri stredajších interpeláciách v parlamente uviedla, že vláda vydá "bielu knihu", v ktorej vyloží svoj plán brexitu. Podľa stanice BBC by návrh príslušného zákona, umožňujúceho vláde začať rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, mohla predložiť už vo štvrtok.

25.01.2017 15:23
debata (2)

Britský najvyšší súd v utorok rozhodol, že vláda musí mať k začatiu rokovaní o odchode krajiny z Európskej únie súhlas britského parlamentu.

Vodca labouristickej opozície Jeremy Corbyn pri stredajších interpeláciách žiadal, aby premiérka uviedla, kedy vláda sľubovaný dokument predloží, a naliehal, aby sa tak stalo čo najskôr. Pýtal sa tiež, či vláda vylučuje možnosť, že by musela EÚ platiť za prístup k úniovému trhu.

Mayová otázky odrážala slovami, že Corbyn sa vždy pýta na samotný proces, zatiaľ čo vláda sa sústredí na výsledky a dôsledky pre Spojené kráľovstvo. Avšak viac ako pol tucta konzervatívnych poslancov sa pridalo k opozičnému naliehaniu, aby vláda zverejnila bielu knihu v najbližších dňoch.

Súdny verdikt by podľa pozorovateľov mohol oneskoriť začiatok procesu vystúpenia z európskeho bloku, nezvráti ale výsledok júnového referenda, v ktorom si britskí voliči vybrali brexit. Kabinet Mayovej však naďalej plánuje spustiť odchod z EÚ do konca marca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #Biela kniha