Vandali na Ukrajine znesvätili pamätný cintorín nacistickými symbolmi

Graffiti s nacistickými symbolmi nastriekali neidentifikovaní vandali v areáli pamätného cintorína na okraji Kyjeva, kde sú pochované desaťtisíce obetí sovietskych politických represálií vrátane Poliakov.

26.01.2017 07:55
Ukrajina, Kyjev, vandali, nacisti, pomník Foto: ,
Pamätný cintorín, kde je pochovaných viac ako 50-tisíc obetí, vandali pokreslili nacistickými symbolmi.
debata (58)

Terčom vandalov sa v noci na stredu stala Národná historická a pamiatková rezervácia „Bykovňanské hroby“. Je to miesto odpočinku obetí sovietskej tajnej služby; ľudí, ktorých popravili v 20. až 40. rokoch 20. storočia.

Na náhrobné kamene vandali nastriekali nápis SS Halyčyna, čo bola nacistická jednotka vytvorená z ukrajinských dobrovoľníkov, a taktiež nápis OUN-UPA, čo je skratka niekdajšej Organizácie ukrajinských nacionalistov – Ukrajinskej povstaleckej armády.

Nápis odkazuje na nacistickú jednotku SS... Foto: SITA, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Kyjev, nacisti, vandali, Nápis odkazuje na nacistickú jednotku SS Halyčyna, ktorá sa skladala najmä z ukrajinských dobrovoľníkov.

Polícia začala incident vyšetrovať. Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin tento čin odsúdil: „Rozhodne odsudzujem znesvätenie ukrajinských a poľských pamätníkov v Bykovni. Provokatérom nie je nič sväté a budú sa za to zodpovedať.“

58 debata chyba
Viac na túto tému: #vandali #Kyjev #Ukrajina