Brexit spôsobuje exodus akademikov, tvrdí britská odborníčka

Brexit je príčinou odlivu predných univerzitných akademikov v Británii. Tvrdí to Jo Beallová, ktorá je riaditeľkou vzdelávania a spoločnosti British Councilu.

26.01.2017 09:29
Cambridge, Veľká Británia Foto:
Jedna z najlepších britských univerzít je v Británii.
debata (11)

Pre britský denník The Independent Boallová vyzvala britskú vládu, aby v tejto oblasti prijala okamžité opatrenia, pretože v opačnom prípade je budúcnosť britskej vedy a výskumu vážne ohrozená. Boallová tiež uviedla, že počet uchádzačov o bakalárske štúdium na prestížnej univerzite v Cambridgi, už klesla o 14 percentu­álnych bodov.

Beallovú podporili aj zástupcovia prestížnych univerzít, ktorí vyhlásili, že študenti a akademickí pracovníci z EÚ potrebujú v súvislosti s brexitom istoty. Sally Huntová, generálna sekretárka University and College Union, vníma Mayovej nedávny prejav o brexite za nejasný v mnohých otázkach.

„Školstvo, okrem iných, to vníma tak, že ľudia z EÚ sa v Británii necítia vítaní. Tejto otázky sa Mayová nedotkla. Ľudia z členských štátov EÚ majú silný pocit, že si dlhodobú prácu musia hľadať v inej krajine,“ dodala Huntová.

Podľa predbežných odhadov môže britská ekonomika na poklese záujemcov o štúdium na univerzitách stratiť až 690 miliónov libier.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #univerzita #Brexit #odliv