Gambijský prezident Barrow sa vrátil do vlasti

Gambijský prezident Adama Barrow sa vrátil do vlasti po tom, ako ho povolebná kríza v krajine donútila ujsť do susedného Senegalu. Signalizuje to tiež návrat demokracie do maličkej Gambie.

26.01.2017 20:24
Adama Barrow Foto: ,
Prezident Gambie Adama Barrow.
debata (1)

Barrow, ktorý sa ujal prezidentského úradu 19. januára, pristál na letisku v gambijskom hlavnom meste Banjul krátko po 18.00 h SEČ. Vítali ho tisíce nadšených Gambijčanov. Letisko strážili desiatky gambijských vojakov i vojakov z Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS). Situáciu strážila zo vzduchu vojenská helikoptéra.

Barrowov návrat do Gambie umožnilo to, že jeho predchodca Yahya Jammeh odišiel v sobotu 21. januára do exilu do Rovníkovej Guiney – po týždňoch odmietania a nátlaku západoafrických lídrov, aby odstúpil a uvoľnil post novozvolenému prezidentovi.

Jammeh, ktorý vládol v malej západoafrickej krajine 22 rokov železnou päsťou, vyvolal niekoľkotýždňovú politickú patovú situáciu, keď po prehratých prezidentských voľbách z vlaňajšieho 1. decembra odmietol odstúpiť a odovzdať úrad víťazovi volieb Barrowovi. Yahya vtedy v Gambii vyhlásil výnimočný stav a armádu uviedol do najvyššej pohotovosti.

Po niekoľkotýždňovom nátlaku okolitých štátov a hrozbe zatknutia západoafrickými vojakmi, ktorí vstúpili do Gambie, nakoniec Jammeh uznal porážku. Odišiel do spomínaného exilu v Rovníkovej Guinei.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #gambia