Lesné požiare v Čile majú už 10 obetí, šíria sa ďalej

Rozsiahle lesné požiare v centrálnej a južnej časti Čile, ktoré vláda označila za jedny z najhorších v histórii krajiny, si za dva necelé týždne vyžiadali už desať obetí.

27.01.2017 09:09
požiar Foto: ,
Čile bojuje s rozsiahlymi požiarmi.
debata

Ohnivý živel zničil už viac ako 2900 km2 porastov a ďalej sa šíri. Zo 128 súčasných požiarov sa asi 77 nedarí dostať pod kontrolu, uviedla agentúra DPA.

Z prvých najhoršie postihnutých regiónov Maule a O'Higgins v centrálnej a južnej časti krajiny sa oheň ďalej šíri v oboch smeroch a ohrozuje aj obývané oblasti. Evakuovaných bolo už niekoľko tisíc ľudí, napríklad z obce Santa Olga s asi 5000 obyvateľmi, ktorá leží asi 500 kilometrov južne od metropoly Santiaga. Požiare sa na juh rozšírili aj do regiónu Bío-Bío, kde sa podľa čilského rozhlasu blížia k mestu Concepción.

Medzi obeťami je päť hasičov a dvaja policajti. Minulý týždeň zahynul poľnohospodár, ktorý narazil do stromu, keď utekal pred požiarom. Tento týždeň zomreli dvaja ľudia vo svojich domoch, jeden z nich v obci Santa Olga (región Maule), ktorá bola úplne zničená. Druhá civilná obeť zomrela v meste Lloicura v regióne Bío-Bío.

Boj s ohnivým živlom sťažujú vysoké teploty, ktoré siahajú ku 39 stupňom, vyprahnutá krajina po dlhom suchu a vietor s rýchlosťou okolo 50 kilometrov za hodinu, ktorý často mení smer. Niektoré z požiarov boli spôsobené podpaľačmi. Polícia v tejto súvislosti zadržala už 21 podozrivých, niekoľko z nich už obvinila. V jednom z najpostihnu­tejších regiónov O'Higgins boli z podpaľačstva obvinení dvaja bývalí hasiči.

S ohnivým živlom bojuje teraz okolo 4000 hasičov. Pomoc dorazila aj zo zahraničia, z Francúzska a Mexika poslali expertov a prišli tiež hasiči z Kolumbie.

Do Čile tento týždeň dorazilo aj najväčšie hasiace lietadlo, prerobený Boeing 747, ktorý poskytla vláde čilská emigrantka a jej americký manžel. Aktuálne ponúklo tiež Rusko lietadlo Iľjušin Il-76, ktorý pojme až 42 ton vody.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Čile