Gabriel je novým nemeckým ministrom zahraničia, nahradil Steinmeiera

Novým nemeckým ministrom zahraničia sa v piatok stal Sigmar Gabriel, ktorý tento týždeň oznámil odchod z čela sociálnej demokracie. Vo funkcii nahradil svojho straníckeho kolegu Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý sa podľa všetkého vo februári stane prezidentom. Gabriel nemeckú diplomaciu povedie do septembrových parlamentných volieb.

27.01.2017 12:55
debata (2)

Gabriel, ktorý zostáva vicekancelárom, dlhé mesiace platil za najpravdepodob­nejšieho kandidáta sociálnej demokracie na kancelára. Tento týždeň ale oznámil, že sa o funkciu uchádzať nebude, a zároveň do nej navrhol bývalého šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý má v marci stáť tiež na čele SPD.

Miesto kandidatúry na kancelára sa Gabriel rozhodol zmeniť ministerstvo, doteraz viedol rezort hospodárstva. V piatok ho spolu so Steinmeierom prijal končiaci prezident Joachim Gauck a menoval ho do funkcie.

Či bude Gabriel dobrým ministrom zahraničia, o tom sa v Nemecku viedli debaty. Celý rad komentátorov poznamenával, že Gabriel často používa slová, ktoré nie sú diplomatická. V čase, keď sa chystá odchod Británie z EÚ a v Spojených štátoch vládne Donald Trump, je podľa nich zásadné mať šéfa diplomacie, ktorý nebude robiť prešľapy.

Komplikovanej medzinárodnej situácii sa v piatok dotkol aj prezident Gauck. „Preberáte ministerstvo zahraničia v ťažkých časoch. Ide o veľa: Stojíme pred výzvou brániť a pre budúcnosť upevniť Európsku úniu a transatlantické partnerstvo. Prajem vám pri tejto úlohe šťastie a úspech,“ poznamenal Gauck.

Gabriela v čele ministerstva hospodárstva vystriedala jeho doterajšia námestníčka a bývalá ministerka spravodlivosti Brigitta Zypriesová. Tá je zároveň prvou ženou, ktorá úrad vedie. Jedným z jej hlavných cieľov na ďalšie mesiace bude zabrániť tomu, aby protekcionistické zámery amerického prezidenta Trumpa mali negatívny dopad na nemecké hospodárstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Frank-Walter Steinmeier #Sigmar Gabriel #minister zahraničných vecí