Ruská televízia natočila film o Navaľnom. Ten tvrdí, že je nepravdivý

Ruská televízna stanica NTV natočila o Alexejovi Navalňom, ruskom opozičnom predákovi a kandidátovi na prezidenta v budúcich voľbách. Dokument vraj okrem iného odhalí záhadné niekoľkomiliónové príjmy ruského politika. Informoval o tom denník Kommersant. Navaľnyj na svojom blogu uviedol, že film je založený na klamstvách.

27.01.2017 13:52
Alexej Navalnyj Foto: ,
Ruský opozičný predák Alexej Navalnyj.
debata (34)

Názov filmu – Občan Navraľnyj – je slovnou hračkou, kedy pridané písmeno „r“ dáva priezvisko význam „klamár“. Snímka má vysvetliť „osobnú ochranu, školu pre deti v New Yorku a štvorizbový byt v Moskve“, píše Kommersant.

Navalnyj vo svojom videu na uviedol, že Kremeľ všetky jeho peňažné transakcie podrobuje prísnej kontrole, a o jeho príjmoch má teda veľmi dobrý prehľad. Svoje príjmy a majetkové priznanie zverejnil aj na internete, kde sú dokumenty prístupné verejnosti. Navalnyj sa tak vo videu označuje za „najtransparen­tnejšieho ruského politika“.

Oznámenie o vysielaní snímke nasleduje po televíznej debate, v ktorej sa Navaľnyj stretol s ruským politikom a dizajnérom Artemijom Lebedevom. Ten Navaľného ako kandidáta na prezidenta kritizoval. Na Lebedeva sa od opozičného politika zasa zniesli výčitky o netransparen­tnosti okolo čerpania vládnych prostriedkov. Konflikt už pred televíznou debatou bujnel aj na sociálnych sieťach.

Politológ Georgij Fiodorov je presvedčený, že rozruch okolo Navaľného zdvihne záujem o zhliadnutie filmu. „Z Navaľného sa stala populárna mediálne postava,“ upozornil Fiodorov a dodal, že k vyššej sledovanosti televíznych staníc prispeje každý nový škandál. Rozruch už napríklad vyvolala správa, že úrady zablokovali špeciálny finančný účet s príspevkami verejnosti, ktoré Navaľnyj zhromažďoval na svoju volebnú kampaň.

Ruský kanál Rossija 1 odvysielal v apríli dokumentárny film „Browderov efekt“, v ktorom Navaľného predstavil ako agenta amerických tajných služieb s krycím menom Freedom. Okrem iného politika spája so smrťou audítora Sergeja Magnitského.

Ten zomrel v roku 2009 za nejasných okolností v moskovskej väznici. Magnitského advokáti a niektorí obhajcovia ľudských práv sú toho názoru, že bol ubitý kvôli tomu, že upozorňoval na finančné machinácie špičiek ruskej politiky. Magnitského meno sa po jeho smrti stalo v Rusku symbolom represií, ktorým sú vystavené osoby varujúce pred korupciou na najvyšších miestach.

Navaľnyj podal na šéfa kanálu Dmitrija Kiseljova kvôli tomu žalobu, tá však bola zamietnutá. Navaľnyj oznámil kandidatúru na prezidenta v decembri minulého roka. Mohol tak urobiť vďaka anulovanie podmienečného odsúdenia za spreneveru, ktoré mu predtým v kandidatúre bránilo.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prezidentské voľby #Alexej Navaľnyj