Ponuka bezodných nápojov vo Francúzsku končí. Pre obezitu

Vo Francúzsku platí od piatka zákaz podávania takzvaných bezodných nápojov, ktoré sa stali obvyklou ponukou v reštauráciách s rýchlym občerstvením.

27.01.2017 15:06
debata (5)

Vláda tak chce bojovať proti nárastu obezity, ktorá sa u tamojšieho obyvateľstva približuje priemeru Európskej únie, informoval spravodajský server BBC.

Opatrenie zakazujúce konzumáciu neobmedzeného množstva sladkých nápojov v papierovom poháriku za jednotnú cenu či ponuka tohto pitia zdarma platí aj pre nápoje s umelými sladidlami.

Francúzsko tak chce obmedziť riziko vzniku obezity, nadváhy a cukrovky najmä u mládeže, a to na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá vlani v októbri vyzvala vlády jednotlivých krajín, aby v záujme boja proti obezite aj proti zubnému kazu uvalili na sladené nápoje zvláštnu daň.

Výskyt prípadov obezity sa vo svete medzi rokmi 1980 až 2014 zvýšil viac ako dvojnásobne, uviedla WHO. Obéznych je na svete asi 11 percent mužov a 15 percent žien, čo zodpovedá viac ako pol miliarde ľudí.

Vo Francúzsku je obéznych 15,3 percenta obyvateľov, v Británii cez 20 percent, v Taliansku skoro 11 percent a v Českej republike viac ako 19 percent.

Svoj návrh vyššieho zdanenia sladených nealkoholických nápojov, športových nápojov, ale napríklad aj stopercentných ovocných džúsov, opiera WHO o pozitívne skúsenosti s podobnými opatreniami zavedenými v súvislosti s bojom proti fajčeniu.

5 debata chyba