Gorbačov varoval: Vyzerá to tak, akoby sa svet pripravoval na vojnu

Posledný vodca Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov vyhlásil, že NATO a ruské ozbrojené sily sú už od seba na "krátky dostrel". Gorbačov vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby v období "militarizácie politiky a nových pretekov v zbrojení" ostro odsúdili jadrovú vojnu.

28.01.2017 11:32
Michail Gorbačov Foto: ,
Michail Gorbačov na archívnej snímke počas rozhovoru pre agentúru AP v Moskve v marci 2009.
debata (228)

Gorbačov (85) je podľa vlastných slov presvedčený, že to vyzerá tak, „akoby sa svet pripravoval na vojnu“.

Gorbačov bol ôsmym a posledným vodcom Sovietskeho zväzu (ZSSR) a jeho komunistickej strany. Politik zaviedol v období studenej vojny a komunistického režimu vo svojej krajine tzv. glasnosť a perestrojku. Tento laureát Nobelovej ceny za mier poskytol vyjadrenia pre článok v magazíne Time.

„Svet je dnes zavalený problémami. Zdá sa, že tvorcovia politiky sú zmätení a stratení,“ povedal na začiatku rozhovoru Gorbačov.

„Ale žiaden problém nie je dnes naliehavejší než militarizácia politiky a nové preteky v zbrojení. Našou prvoradou úlohou musí byť zastavenie a zvrátenie týchto ničivých pretekov,“ povedal. „Súčasná situácia je príliš nebezpečná,“ zdôraznil niekdajší sovietsky vodca.

Rusko-ukrajinská kríza podľa Gorbačova ukazuje, ako sa vojaci, tanky a obrnené transportéry dostávajú do Európy.

Gorbačov takisto vyhlásil, že NATO a ruské sily aj ich zbrane, kedysi umiestnené vo veľkej vzdialenosti jedny od druhých, sú už len „na dostrel“ od seba.

Tento častý a hlasný kritik – kedysi skeptický voči výkonu ruského prezidenta Borisa Jeľcina – tiež uviedol, že štátne rozpočty zápasia s tým, aby zafinancovali základné sociálne potreby ľudí, ale výdavky na armádu rastú.

Gorbačov rozprával pre magazín Time o ponorkách, ktorých „jediná salva“ je schopná zničiť polovicu kontinentu.

„Politici a lídri armád sa vyjadrujú čoraz bojovnejšie a obranné doktríny sú čoraz nebezpečnejšie,“ povedal Gorbačov. „Komentátori a televízne osobnosti sa pridávajú k tomuto bojovnému zborovému volaniu. Vyzerá to tak, akoby sa svet pripravoval na vojnu,“ varoval.

Sovietskemu exprezidentovi Gorbačovovi sa pripisujú zásluhy na rozpade Sovietskeho zväzu a ukončení studenej vojny – hral významnú úlohu pri jadrovom odzbrojovaní v 80. rokoch 20. storočia.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Michail Gorbačov #Donald Trump