Sýrske jednotky kontrolujú zdroj vody pre Damask

Sýrske vládne sily prevzali kontrolu nad strategickým údolím Barada, kde sa nachádza hlavný zdroj vody pre metropolu Damask. Ide o súčasť dohody s povstalcami, ktorí oblasť ovládali a teraz majú zaručený odchod. S odvolaním na zdroje libanonského hnutia Hizballáh bojujúceho na strane sýrskej armády o tom informovala agentúra Reuters.

28.01.2017 13:55
debata (22)

Vláda sa nedávno so vzbúrencami dohovorila na oprave poškodeného zdroja, ktorý nefungoval od konca decembra, takže sa z neho voda dostávala len k asi 70 percentám obyvateľov Damasku a jeho okolia. Režim prezidenta Bašára Asada obviňovala povstalcov z kontaminácie vody naftou. Povstalci naopak tvrdili, že vodovodnú sústavu zničilo bombardovanie zo strany vládnych síl.

Od 30. decembra panuje medzi sýrskou vládou a umiernenými povstalcami prímerie, ktoré sprostredkovali Rusko, Turecko a Irán. Ozbrojenci, ktorí v údolí Barada pôsobia, nie sú podľa Asada do dohody o pokoji zbraní zahrnutí.

Údolie neďaleko Damasku sa snažili dobyť sýrski vojaci a ich spojenci z radikálneho šiitského hnutia Hizballáh. Oblasť bola terčom častého ostreľovania, rebeli však kládli odpor. Zástupca sýrskej vlády Bašár Džaafarí povedal, že v údolí Barada operujú skupiny napojené na globálnu teroristickú sieť al-Kájda.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Sýria #Damask #Bašár al-Asad