Písmo agenta Bolka sa podľa grafológov zhoduje s písmom Walesu

Spis agenta niekdajšej poľskej tajnej komunistickej polície pod krycím menom Bolek preskúmali grafológovia a dospeli k záveru, že písmo agenta je zhodné s písmom poľského exprezidenta Lecha Walesu. Informovala o tom neoficiálne agentúra PAP.

29.01.2017 08:40
Walesa Foto:
Bývalý líder nezávislých odborov Solidarita a neskorší poľský prezident Lech Walesa.
debata (167)

Bývalý vodca protestného odborového hnutia Solidarita, ktoré stálo na čele odporu proti komunistickému režimu, čelil v minulosti obvineniam zo spolupráce s tajnou políciou. Všetky opakovane odmietol a označil ich za lživé.

Už v roku 2000 ho špeciálny lustračný súd od obvinení zo spolupráce so štátnou bezpečnosťou očistil. Verejnosť je v tejto veci doposiaľ rozpoltená. Otázka, či nositeľ Nobelovej ceny za mier bol, alebo nebol informátorom, sa vlani znovu vynorila v súvislosti s dokumentmi objavenými vo februári vo vile zosnulého posledného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka.

O dva mesiace neskôr, v apríli, Walesa vo varšavskom sídle Inštitútu národnej pamäti (IPN), ktorý sa venuje vyšetrovaniu zločinov komunizmu a nacizmu, poprel autentickosť týchto materiálov. Údajne zaznamenávajú jeho prácu pre komunistickú tajnú políciu. Spis agenta Bolka obsahuje 575 strán, väčšinou ide o hlásenia ručne písané tajnými policajtmi a niektoré z nich aj priamo Bolkom.

Podľa záznamov z Kiszczakovho bytu spolupracoval Bolek sa Štátnou bezpečnosťou intenzívne od decembra 1970 do júla nasledujúceho roka. Potom styky slabli a v roku 1973 vraj už boli takmer na nule; formálne bola spolupráca ukončená v júni 1976.

IPN chce podľa agentúry PAP v utorok usporiadať k výsledkom expertízy tlačovú konferenciu.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Lech Walesa