Voľbu kandidáta francúzskej ľavice na prezidenta vyhral Hamon

Voľbu kandidáta francúzskej ľavice na prezidenta v druhom kole s veľkým rozdielom vyhral bývalý minister školstva Benoit Hamon. Oznámil to Thomas Clay, šéf organizačného výboru hlasovania, ktoré organizovala vládna Socialistická strana.

29.01.2017 21:15
Benoit Hamon Foto: ,
Kandidátom francúzskej ľavice v boji o post prezidenta Francúzska bude bývalý minister školstva Benoit Hamon.
debata (5)

Podľa výsledkov zo 4 322, teda približne 60 percent, hlasovacích stredísk zvíťazil Hamon ziskom 58,65 percent hlasov. Jeho súpera, bývalého predsedu vlády Manuela Vallsa podporilo 41,35 percenta hlasujúcich.

Exminister školstva minulú nedeľu prekvapivo vyhral už prvé kolo ľavicového výberu so ziskom 36,01 percenta hlasov. Spoločne s ním sa do rozhodujúceho súboja dostal Valls s podporou 31,48 percenta hlasujúcich. Dovtedy bol práve Valls favoritom.

K hlasovacím schránkam podľa organizátorov prišlo viac voličov ako pred týždňom. Podľa údajov zo 75 percent stredísk bolo už o 17:00 hod. registrovaných 1,3 milióna hlasujúcich. Na prvom kole sa zúčastnil milión voličov.

Kandidát ľavice podľa prieskumov nemá príliš veľké šance v jarných voľbách hlavy francúzskeho štátu uspieť. Predpokladá sa, že nikto z adeptov prezidentský úrad už v prvom kole nezíska. V druhom kole sa potom očakáva súboj expremiéra Françoisa Fillona, ​​ktorý v novembri uspel vo výbere kandidáta tradičnej pravice, sa šéfkou krajnej pravice v krajine Marine Le Penovou.

Socialista Hamon sľubuje minimálny zaručený príjem

  • Predstaviteľ ľavicového tábora Socialistickej strany (PS) Hamon bol v rokoch 2004 – 2009 poslancom Európskeho parlamentu.
  • Tento nenápadný politik si v poslednej dobe získal popularitu ako vodca ľavého krídla strany, ktoré stojí proti Vallsovi.
  • Od mája 2012 pracoval Hamon dva roky ako štátny tajomník pre sociálne hospodárstvo na ministerstve financií a zahraničného obchodu vo vláde Françoisa Hollanda.
  • Od apríla do augusta 2014 bol ministrom školstva, z vlády odišiel na protest proti opatreniam Manuela Vallsa na podporu podnikania.
  • Narodil sa 26. júna 1967 v Saint Renan, vyrástol v Breste. Študoval históriu na tamojšej Bretónskej univerzite. V politike sa angažuje od devätnástich rokov, v rokoch 1993 – 1995 stál na čele Hnutia mladých socialistov. Od roku 2015 je radným regiónu Île-de-France.
  • Jeho kľúčovým sľubom je odhodlanie presadiť v krajine minimálny zaručený príjem vo výške 750 eur. Sľubuje legalizovať marihuanu a zrušiť opatrenia na podporu podnikania, ktoré zaviedol Valls. Chce, aby Francúzi zase „uverili ľavici“ a chce sa venovať najmä sociálnym a ekonomickým otázkam.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Benoit Hamon