V amerických mestách sa protestuje proti imigračnému výnosu

Vo veľkomestách východného pobrežia USA sa zišli desaťtisíce ľudí, aby protestovali proti piatkovému imigračnému výnosu prezidenta Donalda Trumpa. Druhá vlna protestov sa začala v New Yorku, Washingtone a Bostone po sobotňajších spontánnych zhromaždeniach na letiskách, kde úrady začali dodržiavať Trumpovo nariadenie, uviedla agentúra Reuters.

29.01.2017 22:37
Trump, imigranti, protest Foto: ,
Jedna z najväčších demonštrácií sa konala v Battery Parku na dolnom Manhattane, na dohľad od Sochy slobody.
debata (29)

Trump v piatok na 120 dní pozastavil program Spojených štátov pre prijímanie utečencov a až do odvolania zakázal vstup do USA migrantom zo Sýrie. Trumpov príkaz ďalej na 90 dní zakazuje vstup do USA všetkým ľuďom z krajín, s ktorými sú spojené obavy z terorizmu. Obmedzenie sa má uvoľniť až po sprísnení previerok a preskúmaní mechanizmu prijímania migrantov.

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že opatrenie postihlo asi 375 cestujúcich. Z nich 109 už bolo na ceste a 173 aerolinky vôbec neumožnili nastúpiť na palubu.

Jeden z najväčších protestov bol v Battery Parku na dolnom Manhattane, na dohľad od Sochy slobody. V pláne sú aj ďalšie protesty v mestách ako Houston, Detroit, St. Louis a Los Angeles.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #utečenci #Donald Trump #imigračný výnos