'Prvá dcéra USA' vyrába v Číne, napriek Trumpovej rétorike v kampani

Dcéra amerického prezidenta Ivanka Trumpová si stále necháva niektoré produkty pre svoju značku vyrábať v Číne, upozornila nemecká televízia n-tv. Jej otec pritom kritizuje spoločnosti, ktoré presunuli výrobu mimo Spojené štáty.

30.01.2017 07:35
Ivanka Trump a Donald Trump Foto: ,
Ivanka Trump po boku svojho otca - Donalda Trumpa.
debata (22)

V kampani sľuboval, že ak ho ľudia zvolia do Bieleho domu, zvýši clo na čínsky dovoz. Sám v minulosti priznal, že aj niektoré jeho produkty sú vyrábané mimo USA.

„Americké spoločnosti by mali platiť sankčné clo, ak vyrábajú v krajinách s nízkymi mzdami, a nie v Spojených štátoch. Pre vlastnú rodinu to však neplatí. Dcéra Ivanka si pre svoju módnu radu necháva v Číne zhotovovať topánky a tašky. A papá proti tomu doteraz na twitter nič nenapísal,“ hovorí sa v upútavke televízie, ktorá tvrdí, že sa Trump kvôli podnikateľským aktivitám dcéry ocitá v ďalšom konflikte záujmov.

Trumpová, ktorá svojho otca počas volieb podporovala, využíva továreň na juhu Číny. V najľudnatejšej ázijskej krajine sú zvyčajne robotníci v podobných závodoch vykorisťovaní, pripomenula stanica. Na otázky novinárov informoval Trumpovej tím, že „prvá dcéra“ USA je pripravená rokovať o premiestnení výroby do Spojených štátov.

Zoznam produktov Trumpovcov vyrábaných mimo USA zostavil vlani v auguste denník The Washington Post. Na súpise figurujú hlavne kravaty, košele, okuliare a rôzne kúsky domáceho nábytku. Pre Trumpovu sieť hotelov sú v Číne vyrábané napríklad tašky, osušky či šampóny.

22 debata chyba