Kanada povolí dočasný pobyt ľuďom, ktorí uviazli pre Trumpov výnos

Kanada ponúkne povolenie na dočasný pobyt ľuďom, ktorým sa vďaka imigračnému výnosu amerického prezidenta Donalda Trumpa nepodarilo dostať do USA, a uviazli na kanadských letiskách. Oznámil to v nedeľu večer kanadský nový minister pre prisťahovalectvo a zároveň somálsky utečenec Ahmed Hussen.

30.01.2017 08:07
debata (9)

„Uisťujem tých, ktorí by mohli uviaznuť v Kanade, že využijem kompetencie svojho ministerského úradu na to, aby som im poskytol dočasný pobyt, ak ho budú potrebovať,“ povedal Hussen a dodal, že momentálne na kanadských letiskách žiadna takáto osoba nie je.

Minister ďalej uviedol, že predstavitelia Bieleho domu ho uistili o tom, že ľudia s trvalým pobytom v Kanade pochádzajúci z niektorej z krajín, ktorých sa týka Trumpovo nariadenie, na územie USA vstúpiť môžu.

Musia však najprv predložiť preukaz dokazujúci, že v Kanade majú trvalý pobyt a zároveň sa americkým úradom preukázať platným cestovným pasom. Do USA majú rovnako stále prístup aj osoby s dvojitým občianstvom vlastniace kanadský pas.

Kanadský preukaz trvalého pobytu je ekvivalentom americkej zelenej karty, približuje agentúra AP.

Americký prezident Trump zaviedol v piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov, ako aj počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada #imigranti #Donald Trump