Pani Ríma stráca čistý štít

Prvú ženu, ktorá sa vo vyše dvaapoltisícročnej histórii Ríma dostala na jeho čelo, polícia na tento týždeň predvolala na výsluch. Tridsaťosemročnú Virginiu Raggiovú, ktorá vlani v júni v komunálnych voľbách získala dôveru až dvoch tretín Rimanov, vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní pre podozrenie zo zneužitia služobného postavenia a z krivej výpovede.

30.01.2017 12:00
Virginia Raggiová, Rím, Taliansko, starostka Foto: ,
Starostke Ríma Virginii Raggiovej hrozia za zneužitie služobného postavenia a krivú výpoveď tri roky väzenia.
debata (7)

Prokurátori sú presvedčení, že proti starostke majú dostatok dôkazov, aby ju okamžite postavili pred súd, potvrdili justičné zdroje pre agentúru Reuters.

Raggiovej hrozia až tri roky väzenia a automatické pozastavenie výkonu verejnej funkcie. Pre populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), z ktorého vzišla, je to tvrdý úder pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Tie by sa podľa najnovších signálov mohli konať predčasne už tento rok v júni, trištvrte roka pred riadnym termínom.

Od pôvabnej právničky s jazykom ostrým ako britva si jej stranícky šéf, bývalý komik Beppe Grillo, sľuboval, že bude ťahúňom v kampani, ktorá mala M5S priviesť k moci. Protestné hnutie, ktoré založil v roku 2009, malo súboj s hlavnou vládnou silou, Demokratickou stranou expremiéra Mattea Renziho, dobre rozbehnutý. Renzi v decembri utrpel porážku v referende o ústavnej reforme, po ktorej kreslo predsedu vlády prepustil bývalému šéfovi diplomacie Paolovi Gentilonimu, a M5S sa v preferenciách čoraz viac doťahovalo na demokratov.

Grillovi protisystémoví a euroskeptickí populisti bodujú s heslami o skoncovaní s korupciou, transparentnom vládnutí a prísnom dodržiavaní zákonov. Čistý štít, ktorým sa pýšia, im však teraz poškvrnila kauza z rímskej radnice. Tá sa týka bývalého personálneho šéfa radnice a Raggiovej pravej ruky Raffaela Marru, ktorého minulý mesiac zatkli pre podozrenie z korupcie. Starostka podľa vyšetrovateľov porušila zákony v súvislosti s vymenovaním Marrovho brata Renata za riaditeľa odboru cestovného ruchu na rímskej radnici, kde si oproti predchádzajúcemu platu na policajnom oddelení prilepšil o 20-tisíc eur mesačne.

Raggiová je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia a z krivej výpovede, čoho sa mala dopustiť krytím neprípustného konfliktu záujmov personálneho šéfa radnice, ktorý lukratívny džob dohodil bratovi. Starostku podľa talianskej tlače usvedčuje jej odhalená korešpondencia na WhatsAppe.

Sedemmesačné vládnutie Rímu môže vyjsť M5S draho. Raggiová sa tento mesiac v prieskume obľúbenosti talianskych starostov podľa denníka Il Sole 24 Ore prepadla až na 103. priečku zo 104 hodnotených miest. „Rím ponúkol Hnutiu piatich hviezd šancu ukázať Talianom, ako je pripravené vládnuť, ale bola to katastrofa,“ tvrdí Sergio Fabbrini, politológ z rímskej univerzity LUISS. „To vážne poškodzuje ich dôveryhodnosť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #starostka #krivá výpoveď #Virginia Raggiová