Air France nevzala na palubu 15 ôsob z moslimských krajín

Letecká spoločnosť Air France počas víkendu nevzala na palubu svojich lietadiel 15 cestujúcich z moslimských krajín, ktorí cestovali do USA. Dôvodom bolo najnovšie opatrenie v imigračnej politike USA.

30.01.2017 13:52
debata (13)

Air France vo svojom pondelkovom vyhlásení uviedla, že v sobotu ju americké úrady informovali o nových reštrikciách, na základe ktorých letecká spoločnosť nemala na výber a bola nútená neumožniť cestujúcim z moslimských krajín nastúpiť do lietadiel smerujúcich do USA.

Hovorkyňa Air France dodala, že cestujúci sa buď vrátili do odletového miesta, alebo sa o nich postarali iným spôsobom. Bližšie podrobnosti, napríklad o štátnej príslušnosti cestujúcich, hovorkyňa nezverejnila.

Tento postup vyvolal počas uplynulého víkendu vlnu kritiky na adresu Air France, ktorá sa v pondelok bránila, že každá letecká spoločnosť – bez ohľadu na svoju domovskú krajinu – je povinná podriadiť sa pravidlám na vstup do tej-ktorej krajiny. Na otázku, či možno v budúcnosti očakávať nárast počtu odmietnutých cestujúcich, hovorkyňa uviedla, že to je ťažké vopred odhadovať. „Treba počkať, ako sa veci ďalej vyvinú,“ dodala.

Agentúra AP uviedla, že Air France pôvodne uvádzala, že na jej linkách do USA nemohlo cestovať 21 cestujúcich, toto číslo však v pondelok upravila.

Americký prezident Donald Trump zaviedol v piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace Trump zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb.

Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Air France #Donald Trump