Trumpov migračný dekrét je dielom poradcu Bannona

Za kontroverzným dekrétom prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje vstup do krajiny občanom siedmich moslimských krajín, stojí prezidentský poradca Steve Bannon.

31.01.2017 07:12
debata (4)

Agentúre Reuters to v pondelok oznámili zdroje z amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Bannon je mnohými považovaný za problematického politika s rasistickými názormi.

Spolu s Bannonom sa na príprave Trumpovho dekrétu podieľal jeho blízky spojenec, politický poradca Bieleho domu Stephen Miller. „Celú túto operáciu mali na starosti,“ citovala agentúra vysokopostaveného ministerského úradníka.

V pôvodnom návrhu bol paragraf, ktorý vynímal z platnosti dekrétu cudzincov s trvalým pobytom v USA, teda držiteľov takzvaných zelených kariet. Bannon ale rýchlo toto ustanovenie zavrhol. Biely dom podľa pracovníkov ministerstva pre vnútornú bezpečnosť svoje rozhodnutie nekonzultoval s imigračnými, colnými ani pasovými úradmi. Nikto preto dodnes nevie, ako rozhodnutie vykonávať.

Bannon vykonáva funkciu hlavného stratéga Bieleho domu a jeho menovanie nepodlieha schvaľovaciemu procesu v Senáte. V prvých desiatich dňoch Trumpovho mandátu sa stále objavoval po jeho boku. Pod kontrolou má podľa Reuters všetky písomnosti Bieleho domu a Národnej bezpečnostnej rady, ktorej členom sa stal. Dokumenty, ku ktorým má výhrady, odosiela späť na prepracovanie.

Bannon s Millerom údajne vytesnili z rozhodovania umierneného personálneho šéfa Bieleho domu Reinca Priebusa. Politik, ktorý chcel pôsobenie ultrakonzervatívnej dvojice obmedziť dosadením niektorých liberálnejších politikov, sa ocitol na druhej koľaji.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Steve Bannon