Obama podporuje protesty proti Trumpovmu protimigračnému dekrétu

Bývalý americký prezident Barack Obama podporuje protesty, ktoré v celých Spojených štátoch vyvolal dekrét nového prezidenta Donalda Trumpa o zákaze vstupu obyvateľov siedmich moslimských štátov do USA. Uviedol to vo vyhlásení, ktoré v pondelok tlmočil jeho hovorca Kevin Lewis.

31.01.2017 08:42
barack obama, Foto:
Barack Obama.
debata (42)

Obama vo svojom prvom verejnom vyhlásení od 20. januára, keď sa mu skončilo druhé funkčné obdobie, konštatoval, že ho „potešila miera angažovanosti“ americkej verejnosti v tejto otázke, pričom „zásadne nesúhlasí s koncepciou diskriminácie jednotlivcov na základe ich vierovyznania alebo náboženskej príslušnosti“. Obama apeloval na Američanov, keďže podľa jeho názoru sú „ohrozené americké hodnoty“.

Trump svoj prezidentský dekrét, ktorý na 90 dní zakazuje vstup do USA občanom siedmich štátov, vydal v piatok a vyvolal ním protesty desaťtisícov ľudí v celých USA. Nariadenie o zákaze cestovať do Spojených štátov sa týka občanov Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu.

Obama tiež odmieta Trumpovo tvrdenie, že jeho politika je podobná tej, ktorú uplatňoval on sám v roku 2011, keď na šesť mesiacov zakázal udeľovať víza utečencom z Iraku. Obamovo nariadenie sa však netýkalo držiteľov platných víz či tých utečencov, ktorí riadne prešli výberovým procesom.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump #migračný výnos